Sundhedsstyrelsen svarer på spørgsmål om AstraZeneca vaccine

Efter at internationale rapporter har rejst tvivl om den nyeste Covid-vaccine fra AstraZeneca, har Dansk Sygeplejeråd bedt Sundhedsstyrelsen svare på spørgsmål fra sygeplejersker.

Oprettet: 11.02.2021
Emma Tram, redaktionen@dsr.dk

Den meget omtalte AstraZeneca vaccine, som Sundhedsstyrelsen i øjeblikket fortrinsvis giver til sundhedspersonale, er blevet genstand for opmærksomhed efter at Sydafrika og Norge har stillet spørgsmål ved vaccinens kvalitet.

Det har ført til en del forvirring og spørgsmål hos Dansk Sygeplejeråds medlemmer. Derfor har Dansk Sygeplejeråd inviteret Bolette Søborg, Enhedschef i "Beredskab og smitsomme sygdomme" i Sundhedsstyrelsen til at besvare spørgsmål fra medlemmerne om vaccinen.

I en videoptaget samtale stiller Grete Christensen en række af sygeplejerskernes spørgsmål om vaccinen til Bolette Søborg.

Mange sygeplejersker har skrevet deres spørgsmål på Facebook, og på baggrund af det spørger Grete Christensen blandt andet:

”Hvad er årsagen til, at frontpersonalet skal have AstraZeneca vaccinen, når nu det er så tydeligt at den kun dækker 60 procent?”

”Vi var rigtig begejstrede for at få AstraZeneca i vaccinationsprogrammet, for vi har behov for at få alle de vacciner vi kan få lige nu (…) Når man kigger på AstraZeneca og de studier der er lavet, kan man se, at der ikke er så meget dokumentation blandt de ældre. Derfor er det tryggest at starte med dem under 65, og det er så det vi har gjort. Og så har vi fulgt vores vaccinationskalender, hvor det er sundhedspersonalet under 65 år der står for tur,” svarer Bolette Søborg.

Udover dette spørger Grete Christensen i videoen blandt andet også ind til om der er forskel på fremstillingen af de forskellige vacciner, bivirkninger, og om de store regionale forskelle i, hvor mange i frontpersonalet, der indtil nu er blevet vaccineret.

Starttidspunkter for de stillede spørgsmål og svar:

- 01.30: Hvorfor har Sundhedsstyrelsen valgt, at det sygeplejerskerne og deres kollegaer i sundhedsvæsenet, der ska have Astra-Zeneca-vaccinen, når vi hører, at den er mindre god end andre vacciner?

- 05.43: Hvorfor ikke give Astra-Zeneca-vaccinen til andre målgrupper. F.eks. De 18-40-årige?

- 08.10: Er der forskel på fremstillingen af de forskellige vacciner? Og er bivirkningerne de samme?

- 09.38: Er der stor forskel på, hvor syg man kan forvente at blive, og hvor meget smittet man vil videre, hvis man får Astra-Zeneca-vaccinen i stedet for en af de andre vacciner?

- 11.10: Spørgsmål til studie om betydning af periode mellem første og andet stik.

- 12.20: Kan man give en anden vaccine, når man giver andet stik?

- 13.28: Hvorfor kan man blive bedt om at rejse for at få vaccinen, når mange hidtil har fået den på arbejdspladserne?

- 14.29: Hvad gør Sundhedsstyrelsen sig af tanker om de store regionale forskelle i, hvor mange i frontpersonalet, der er blevet vaccineret hidtil?

- 15.35: Skal man være særligt opmærksom, hvis man har en autoimmun sygdom eller f.eks. er kronisk syg?

- 17.49: Skal man re-vaccineres, hvis nye mutationer begynder at dominere?