Sygehuses driftsproblemer må ikke løses med medicin

Dansk Sygeplejeråds formand Grete Christensen til tidligere sygehusdirektør: Medicinering må aldrig blive en måde at løse driftsproblemer på

Oprettet: 23.08.2016
Peter Aagaard Brixen, pab@dsr.dk

Debatten om arbejdspresset på sygehusene og Køge-sagen fortsætter på anden uge. Dansk Sygeplejeråds formand Grete Christensen er i medierne med kritik af tidligere sygehusdirektør Torben Mogensen, som i Dagens Medicin er citeret for at sige, at Køge Sygehus intet har gjort forkert.

”Medicinering af patienter med den hensigt at løse driftsproblemer må aldrig blive en løsningsmodel i sundhedsvæsenet. Det er netop det Køge-sagen viser. Arbejdspresset på intensiv-afdelingen var blevet så massivt, at medicinering var blevet brugt unødvendigt, og det må ikke finde sted,” siger Grete Christensen.

Mediernes dækning af Køge-sagen har været massiv, siden DR i sidste uge bragte de første indslag om sagen. Dansk Sygeplejeråd har leveret dokumentation for, at Køge-sagen afspejler et generelt problem med for højt arbejdspres på sygehuse over hele landet og sundhedsminister Sophie Løhde er kaldt i samråd sagen.

”Arbejdspresset er alt for stort på de medicinske, de akutte og de psykiatriske afdelinger. De har været hårdt udsat for det her pres igennem mange år, og vi må gang på gang konstatere, at det går ud over patienterne,” siger Grete Christensen.

Dansk Sygeplejeråd har i en række tv-interviews, nyhedsindslag og debatter i radioen leveret dokumentation for, at det høje arbejdspres har konsekvenser for patientsikkerheden.

”Jo mere travlt sygeplejerskerne har, jo flere fejl sker der. At påstå at det ikke går ud over patientsikkerheden, når der gives påbud om manglende sammenhæng mellem krav og ressourcer, det er lidt modigt,” sagde Grete Christensen fredag til Ritzaus Bureau, som blev gengivet i aviser over hele landet. 

Ud over reaktioner fra politikerne på Christiansborg har Dansk Sygeplejeråd fået reaktioner fra flere hundrede følgere på facebook, som har givet udtryk for deres frustration og vrede over travlheden på sygehusene. Dansk Sygeplejeråd følger situationen og opfordrer medlemmerne til at reagere på det, der helt klart ikke er i orden.

Se undersøgelsen, der viser, hvad sygeplejerskerne ikke når pga. tidspres.

Læs artiklen fra Ritzau om arbejdspres, der har kostet 37 sygehuse påbud.

Læs artiklen i Dagens Medicin, hvor Grete Christensen svarer Torben Mogensen.

Læse også: