Sygeplejerske truet efter Facebook-opslag

Opslag på Facebook fra sygeplejerske om situationen på hospitalernes coronaafsnit affødte personlige trusler. ”Helt uacceptabelt”, siger Dansk Sygeplejeråd.

Oprettet: 23.12.2020
Lotte Dahlmann, ldh@dsr.dk

Forleden skrev en sygeplejerske fra Gentofte et opslag på sin facebookvæg, hvor hun beskrev, hvordan en kollega var blevet indkaldt til et nyoprettet coronaafsnit som følge af det stigende smittepres. Hun opfordrede til, at vi alle gør hvad vi kan for at minimere risikoen for smittespredning, så sundhedspersonalet kan følge med og gøre deres arbejde.

Opslaget gav mange likes og sympatierklæringer fra andres sygeplejersker og borgere. Men iblandt de positive bemærkninger var der pludselig også et væld af negative kommentarer fra corona-skeptikere.

De beskyldte både sygeplejersken for at lyve om corona og for at have modtaget penge af hospitalet for at udbrede propaganda.

Sagen tog en ny drejning, da Flemming Blicher, som har været med til at arrangere demonstrationer mod regeringens coronaindsats ved Christiansborg, opfordrede sine mange følgere på Facebook til at opsøge sundhedspersonale, der udtaler sig om coronasituationen på danske hospitaler. Han skrev bla.:

”Vi skal have fat i de læger og sygeplejersker, der bliver ved med at holde hånden over regeringen og narrativ. De SKAL stilles til ansvar! Hellere nu end bagefter,« skriver han i et opslag på Facebook, hvor han opfordrer sine følgere til at »opspore« en navngiven sundhedsansat og »stille hende til ansvar for at medvirke til denne frygtpropaganda.”

Det fik sygeplejersken til at slette sit opslag.


Dansk Sygeplejeråd går ind i sagen

Da Dansk Sygeplejeråd blev opmærksom på sagen, tog formanden for Kreds Hovedstaden, Kristina Robins, kontakt til medlemmet og tilbød assistance, og herefter gik det stærkt.

Sagen blev meldt til politiet, som optog sagen som personfarlig kriminalitet, og tirsdag  22. december blev Flemming Blicher anholdt. Siden er han blevet løsladt igen, men ifølge Dansk Sygeplejeråds oplysninger, holder politiet skarpt øje med videre aktiviteter af denne slags. Dansk Sygeplejeråd har stillet advokatbistand til rådighed for medlemmet, så sagen kan blive fulgt helt til dørs.


Politikere tager skarpt afstand fra trusler mod sundhedspersonale

Kristina Robins fra Kreds Hovedstaden siger om forløbet:

”Det er helt uhørt at sundhedspersonale får trusler for at opfordre til at følge anbefalingerne for at passe på sundhedsmedarbejderne.”

Flere politikere har reageret og taget skarpt afstand fra angrebene på sygeplejersken. Den radikale folketingspolitiker, Stinus Lindgren skrev på Twitter:

”Det er da fuldstændig vanvittigt! Hvordan kan noget menneske synes, at det er en rimelig reaktion? Det kan vi på ingen måde tolerere overfor vores sundhedspersonale.”

Det fik sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke til at reagere, og han svarede på Twitter:

"Prøver at få undersøgt, hvad der er op og ned. Danmarks sundhedspersonale arbejder døgnet rundt for os. Det her ser helt uacceptabelt ud.”

Lægeforeningen og FOA har også taget skarpt afstand fra den slags udfald mod sundhedspersonaler.
 

Dansk Sygplejeråd mener

Dansk Sygeplejeråd mener, at det er bekymrende, at der er folk i Danmark, der betvivler hele coronasituationen, og som kan finde på at anklage sygeplejersker, læger og andre medarbejdere for at være med til at vildlede befolkningen. Det er en hån mod de sundhedsprofessionelle, der hver dag kæmper med at hjælpe svært syge patienter, pointerer næstformand, Dorthe Boe Danbjørg og siger:

”Vi skal værne om vores ytringsfrihed som borgere og som medarbejdere. Det må og skal være muligt for sygeplejersker og andre i sundhedsvæsenet at fortælle om deres hverdag, for disse øjenvidneskildringer er et væsentligt bidrag til at oplyse offentligheden om virkeligheden. Det gælder jo ikke bare sygeplejersker men alle faggrupper i vores samfund, og derfor er vi glade for, at der over en bred kam tages afstand fra ethvert forsøg på at true nogen til tavshed.”