Sygeplejerske vinder Demensprisen 2018

Demenssygeplejerske Nina Kjær Jensen fra Videnscenter for Demens i Aalborg har været en af initiativtagerne til ’huskedagen’ og til pårørendegrupper for demente.

Oprettet: 07.05.2018
Michael Bech, mib@dsr.dk
Ældreminister Thyra Frank (tv) og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (th) har udleveret Demensprisen 2018 til Nina Kjær Jensen (nr. 2 fra venstre) og til leder på Videnscenter på Demens, Lisbeth Thyrrestrup.
Foto: Mette Marie Kyed

For den demente borger handler det i høj grad om at blive set og hørt som individ. Og det er afgørende, at de faglige personer, der arbejder med demente, ser mennesket bag sygdommen.

Demenssygeplejerske Nina Kjær Jensen er med sin personlige tilgang og faglige indsigt netop sådan en person. Og sygeplejersken fra Videnscenter for Demens i Aalborg har med flere initiativer været med til at gøre hverdagen lettere for demente borgere.

Se temaside om demens: Sygeplejersker hjælper demente til et værdigt liv

Blandt andet derfor har Nina Kjær Jensen i dag fået overrakt Demensprisen 2018 af ældreminister Thyra Frank (LA) og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) ved åbningen af Demens Dagene i København.

Formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen (midt), lykønsker vinderen af Demensprisen 2018, Nina Kjær Jensen (tv), og lederen af Videnscenter for Demens i Aalborg, Lisbeth Thyrrestrup (th).
Formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen (midt), lykønsker vinderen af Demensprisen 2018, Nina Kjær Jensen (tv), og lederen af Videnscenter for Demens i Aalborg, Lisbeth Thyrrestrup (th).
Foto: Mette Marie Kyed
Det var sundhedsminister Ellen Trane Nørby, der ringede til Nina og fortalte hende, at hun havde vundet Årets Demenspris, og sundhedsministeren er glad for at prisen i år går til en medarbejder, der med sin indsats er med til at sikre sammenhæng på tværs af faggrænser.

”Selv om demens er en sygdom, som rigtig mange danskere har tæt inde på livet, er vi ofte helt uforberedte på, at den kan ramme os selv eller en af vores nærmeste. Men når den rammer, rammer den hårdt. Den vender alting på hovedet, og alt det kendte bliver pludselig utrygt og ukendt. Derfor er sygeplejersker som Nina, der tager hånd om det tværfaglige samarbejde og sikrer kontinuitet, helt uundværlige for de demensramte og deres pårørende,” siger Ellen Trane Nørby.

”Unik evne til at styrke det vigtige demensarbejde”

Nina Kjær Jensen har været med til at tage initiativet til ’huskedagen’, hvor der hvert år i september i Aalborg sættes fokus på demens. Og hun har taget initiativ til grupper af pårørende, hvor der både er en fagperson og en folkekirkepræst tilknyttet.

”Nina har virkelig sat sit præg på demensområdet i Aalborg og har været initiativtager til mange gode og kreative tiltag, som rigtig mange mennesker har glæde af. Hun har en unik evne til at styrke det vigtige demensarbejde på tværs af daghjem, plejehjem og hjemmeplejen og der er ingen tvivl om, at hun med sin omsorgsfulde og professionelle måde at gå til både mennesker og opgaver på, er til stor inspiration for såvel demenssygeplejersker som andre medarbejdere og kolleger i kommunen. Hun fortjener i allerhøjeste grad årets demenspris,” siger ældreminister Thyra Frank.

”Inspirationskilde og rollemodel”

Ud over æren modtager Nina 10.000 kr., mens hendes arbejdsplads modtager 50.000 kr. Prisen til arbejdspladsen er en generel anerkendelse af stedets evne til at sikre forhold, der giver medarbejderne mulighed for at gøre en særlig indsats. Pengene skal derfor bruges på at videreudvikle det faglige og sociale fællesskab. 

Nina Kjær Jensens daglige leder på Videnscenter for Demens i Aalborg, Lisbeth Thyrrestrup, har indstillet demenssygeplejersken til prisen, der første gang blev uddelt i 2017.

”Nina er en inspirationskilde at arbejde sammen med både for andre demenssygeplejersker og nye kolleger, men i høj grad også for personalet på vores daghjem, plejehjem og i hjemmeplejen. Hun er en rollemodel for, hvordan man skaber gode relationer. Ninas motto er: ’Alene kan jeg noget, men sammen kan vi langt mere’,” skriver Lisbeth Thyrrestrup i sin indstilling.

Formået med demensprisen er at anerkende og hylde de mange medarbejdere, der hver dag skaber glæde, tryghed og værdighed for mennesker med demens og deres pårørende landet over.

Læs andre artikler relateret til emnet