Sygeplejersker bliver stemt til øget indflydelse

Valgets største stemmesluger er sygeplejerske og genvalgt borgmester i Frederikshavn. Både regionalt og kommunalt har sygeplejersker haft et markant valg.

Oprettet: 24.11.2017
Maya Bille, mbi@dsr.dk og Michael Bech, mib@dsr.dk

Sundhedsvæsenet i Region Nordjylland har de senere år været særdeles hårdt ramt af lægemangel og stort arbejdspres, hvilket er gået ud over patienterne.

Det kan være en af grundene til, at de opstillede sygeplejersker ved regions- og kommunalvalget fik et rigtig godt valg. 5 ud af de 41 pladser i regionsrådet i Nordjylland bliver således besat med sygeplejersker, mens yderligere tre sygeplejersker er blevet kommunalt valgt.

Samtidig blev en sygeplejerske i Nordjylland den ultimative stemmesluger på landsplan, da socialdemokraten Birgit Stenbak Hansen fik imponerende 42,4 procent af samtlige afgivne stemmer i Frederikshavn. Som en enmands-hær trak sygeplejersken Socialdemokratiet frem til indflydelse – og Birgit Stenbak Hansen genvandt borgmesterposten, som hun som første kvinde i Frederikshavn indtog i 2014.

Samlet set er billedet da også, at der i forhold til 2013-valget denne gang er valgt flere sygeplejersker ind i de danske regionsråd. I år er der valgt mindst 20 sygeplejersker ind i regionsrådene, mens tallet i 2013 var 11 sygeplejersker.

”Det har også været et godt valg for borgerne”

Og formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, er da også godt tilfreds med den øgede politiske indflydelse, det betyder for sygeplejefaget.

”Det er et flot valg for sygeplejersker. Og det giver grobund for mere indflydelse for sygeplejen, når det gælder den rette kvalitet i behandlingen af de enkelte patienter, men også for vores samlede velfærd. Så på den måde har det også været et godt valg for borgerne,” siger Grete Christensen.

Se temaside: Kommunal- og regionsvalg 2017

Sygeplejerskernes formand er især glad for, at det gode valg kommer midt i en tid, hvor sundhedsvæsenet er i krise.

”Vi har netop før dette valg bakket op om alle vores opstillede medlemmer uanset politisk tilhørsforhold, så vi kunne få viden om vores fag tættere på de lokale politiske cirkler. Det er vigtigt, at vi er godt repræsenteret i disse år, hvor velfærdsmodellen og sundhedsvæsenet er under øget pres. Vi glæder os til at samarbejde med de nyvalgte kommunal- og regionspolitikere,” siger Grete Christensen.

I Region Hovedstaden stillede 23 af kredsens sygeplejersker op til en plads i deres lokale byråd, og 10 af dem blev valgt. Alle partier var repræsenteret blandt de opstillede - blandt de valgte er der 6 socialdemokrater, 3 konservative og en enkelt fra Enhedslisten. Og Hovedstaden fik som Nordjylland også 5 sygeplejersker repræsenteret i regionsrådet.

En af de nyvalgte sygeplejersker er Camilla Aff Bredegaard, som i 18 år har arbejdet på psykiatrisk akutmodtagelse i Vordingborg. Hun er blevet valgt ind for Socialdemokraterne i regionsrådet i Sjælland, hvor der er blevet plads til 6 sygeplejersker efter valget.

”Der er brug for, at der kommer noget faglighed ind i det politiske. Der sidder mange ældre mænd i regionsrådet, som ikke har haft hænderne nede i virkeligheden i mange år,” siger Camilla Aff Bredegaard til Sjællandske Medier.

Læs andre artikler relateret til emnet