Sygeplejersker kombinerer efterløn med arbejde

Mange sygeplejersker ønsker ikke at sige helt farvel til arbejdet, selvom de er nået efterlønsalderen. Derfor vælger de i stedet at gå ned i tid og supplere med efterløn.

Oprettet: 30.03.2016
Af Andreas Rasmussen, anr@dsr.dk
Fotograf: Scanpix/Torben Klint

Bare fordi dåbsattesten siger, at du nu kan gå på efterløn, så behøver du ikke forlade arbejdsmarkedet. En del sygeplejersker har ikke lyst til at fortsætte på fuld tid - måske fordi kroppen siger fra, der skal være tid til børnebørn eller slet og ret bare fordi, de gerne vil arbejde mindre. Derfor vælger de en kombination af arbejde og efterløn.

Nye tal fra DSA viser, at lidt mere end en procent af alle sygeplejersker i job samtidig er på efterløn, nemlig cirka 550 sygeplejersker ud af Dansk Sygeplejeråds 53.771 medlemmer i beskæftigelse.

 

”Jeg kan rigtigt godt lide at arbejde”

En af de sygeplejersker, der benytter sig af ordningen, er 63-årige Lis Tvede. Efter en årrække på hospitaler i hovedstadsområdet skiftede hun for otte år siden til hjemmeplejen på Østerbro i København.

Sidste år gik hun ned på 28 timer og supplerer sin løn med efterløn op til 37 timer.

”Det er en rigtig god løsning. Jeg kan rigtigt godt lide at arbejde, og jeg har et spændende job. Nu har jeg indbetalt til efterlønnen i mange år, så jeg synes, at det er en god løsning, at jeg kan få suppleret med pension,” siger Lis Tvede.

I første omgang vil hun blive på arbejdsmarkedet, til hun er 65.

”Jeg tager et skridt ad gangen. Jeg kunne godt finde på at gå ned til tre dage om ugen på et tidspunkt. Arbejdspladsen bakker op om, at man har det timetal, som man gerne vil,” siger hun og tilføjer:

”Jeg vil bestemt anbefale det til andre sygeplejersker.”

 

DSR bakker op

At kombinere efterløn med deltidsarbejde er en rigtigt god idé, synes Anni Pilgaard, der både er næstformand i Dansk Sygeplejeråd og formand i a-kassen DSA.

”Tallene viser, at sygeplejerskerne bruger efterlønnen på lige præcis den måde, som ordningen et tiltænkt, nemlig til at bevare en tilknytning til arbejdsmarkedet i længere tid, end man ellers ville have gjort," siger hun.

Hun er glad for, at sygeplejerskerne bruger efterlønsordningen så aktivt.

”Det er meget positivt. Vi oplever at arbejdsgiverne meget gerne vil bevare sygeplejerskerne så længe som muligt, og er meget fleksible i forhold til at tilgodese den enkelte med det timetal, der ønskes, for der er tale om personale, der er meget kompetent og har stor erfaring,” afslutter hun.

 

Læs mere om efterløn kombineret med arbejde her.