Sygeplejersker: Tidspres er en trussel mod patientsikkerheden

Hver anden hospitalsansatte sygeplejerske mener, at arbejdsdagen er så travl, at det går ud over patienternes sikkerhed. Det skriver Fagbladet Sygeplejersken.

Oprettet: 05.10.2015

Fik patienten nok at drikke? Blev blodtrykket målt? Og blev dokumentationen på den gule seddel i lommen skrevet ind i journalen? Hver anden hospitalsansatte sygeplejerske mener, at arbejdsdagen er så travl, at det går ud over patienternes sikkerhed. Det viser nye tal fra en undersøgelse, som MEGAFON har gennemført for Dansk Sygeplejeråd, skriver Fagbladet Sygeplejersken.

Ifølge formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, har effektiviseringer i sundhedsvæsenet nået et niveau, hvor de bliver til ineffektivitet, fordi der sker en stigende mængde fejl, klager og unødvendige indlæggelser, der går ud over både patienter og personale.

”Vi er nødt til at standse den skrue, som i årevis har skullet gøre det billigere og billigere i et forsøg på at skabe mere effektivitet i sundhedsvæsenet. Vi ønsker ikke, at det skal gå så galt, at patienterne ligger i sengene uden at få mad og vand, og at der ikke er tid til at tale med patienter og pårørende,” siger Grete Christensen til Fagbladet Sygeplejersken.

Også patienterne peger på problemet, viser en anden ny undersøgelse, som MEGAFON har foretaget for Dansk Sygeplejeråd. Undersøgelsen er foretaget blandt patienter, som inden for det seneste år har været på hospitalet i forbindelse med undersøgelse eller behandling. Hver femte af dem svarer, at de kun ”i mindre grad” eller ”slet ikke” kunne få fat i sundhedspersonale, når der var behov for det. 

Sygeplejersker bukker under 
Travlheden og arbejdspresset på sygehusene bliver også dokumenteret i rapporter fra Arbejdstilsynet, som i perioden januar 2014 – januar 2015 er kommet med over 100 påbud til sygehusene om at forbedre arbejdsmiljøet. 

Grete Christensen understreger, at den enkelte medarbejder, som oplever et for stort arbejdspres, skal melde det videre til ledelsen.

”Arbejdsmiljøet er et kollektivt ansvar, hvor ledelsen har det øverste ansvar. Der er mange sygeplejersker, som bukker under, og så langt må det ikke komme ud. Man skal ikke blive syg af at gå på arbejde,” siger sygeplejerskernes formand.

Nu foreslår Dansk Sygeplejeråd, at sygehusene skal have en økonomisk håndsrækning til at sikre kvalitet og patientsikkerhed. Konkret skal de hårdest belastede afdelinger støttes ekstra f.eks. gennem ansættelse af ekstra personale og indkøb og opgradering af udstyr, der kan frigøre tid. Forslaget er en del af det nye politiske udspil ”Fire forslag til et mere bæredygtigt sundhedsvæsen” fra Sygeplejerådet.