Sygeplejerskernes Jernlady

Et forbillede. En forkæmper. En ’bitch’ i fagbevægelsen. Roserne til Kirsten Stallknecht var mange, da udstillingen om Dansk Sygeplejeråds længst siddende formand åbnede på Dansk Sygeplejehistorisk Museum.

Oprettet: 08.09.2022
Morten Jakobsen, mja@dsr.dk
Indenrigsminister Christian Rabjerg Madsen, valgt i Kolding, og hvis mor er sygeplejerske, åbnede udstillingen.
Foto: Mikkel Berg Pedersen

Kirsten Stallknecht var med sine 28 år som formand den længst siddende formand for DSR. Hun døde sidste år, og nu er der åbnet en udstilling om hende på Dansk Sygeplejehistorisk Museum i Kolding. Museets formand og nuværende formand for DSR, Grete Christensen, var blandt talerne ved åbning af udstillingen:

- Udstillingen er en vigtig hyldest af en af de meget betydningsfulde personer fagbevægelsen i Danmark. Kirsten var en af historiens store danske sygeplejersker. Kirsten er for mig et kæmpe forbillede. En, mange ser op til for hendes ildhu, hendes styrke, hendes evne til at gå forrest med nye ideer - handlekraftig, modig og klog, sagde Grete Christensen.

Åbnet af indenrigsministeren

Udstillingen blev formelt åbnet af indenrigsminister Christian Rabjerg Madsen, som repræsentant for regeringen. Ministeren konstaterede, at han var 10 år gammel, da Kirsten Stallknecht gik af som formand i 1996.

- Alligevel kan jeg huske Kirsten Stallknecht. Muligvis fordi min mor er sygeplejerske. Men også fordi, hun var en person, som selv i en dansk fagbevægelse, der er kendt for at tale lige ud af posen, kunne sætte sig igennem. Jeg citerer andre, når jeg kalder hende en ’bitch’ i den danske fagbevægelse. Hun var billedet på en forkæmper for fagligheden i sygeplejen og en fortaler for dem, som havde brug for en fortaler, sagde Christian Rabjerg Madsen.

Indenrigsminister Christian Rabjerg Madsen blev vist rundt på udstillingen. Her ved Kirsten Stallknechts skrivebord. Fra venstre: DSRs formand, Grete Christensen, Susanne Malchau Dietz, sygeplejehistoriker og nær ven af Kirsten Stallknecht, Trine Gjesing Indenrigsminister Christian Rabjerg Madsen blev vist rundt på udstillingen. Her ved en genskabelse af Kirsten Stallknechts skrivebord. Fra venstre: DSR's formand, Grete Christensen, Susanne Malchau Dietz, sygeplejehistoriker og nær ven af Kirsten Stallknecht, Trine Gjesing Antvor, museumsleder og indenrigsministeren. Foto: Mikkel Berg Pedersen.

Inspiration for sygeplejerskernes kamp i dag

Ministeren mener, at det er et klogt tidspunkt at lave udstillingen. Både fordi Kirsten Stallknecht fortjener den, og fordi den passer godt til den kamp sygeplejerskerne står midt i i dag:

- Hvis vi skal have et stærkt sundhedsvæsen, så skal vi have dygtige og engagerede sygeplejersker. Det handler om uddannelse og faglighed. Men det handler også om arbejdsvilkår og løn. Inspirationen til den kamp i dag er god at få fra Kirsten Stallknecht, sagde indenrigsminister Christian Rabjerg Madsen, inden han åbnede udstillingen ved at klippe et stykke gazebind over.

De spurgte ikke til, hvordan det gik i Dansk Sygeplejeråd. De spurgte til, hvordan det går med Kirsten – som var gået af for 13 år siden.

Kirsten Stallknecht var også kendt for sin kamp for bedre forhold for sygeplejersker internationalt og specielt i den 3. verden. Det understregede Grete Christensen med en historie fra hendes egen oplevelse ved en verdenskongres i Durban i Sydafrika, hvor hun delte taxa med repræsentanter for Malta:

- De spurgte ikke til, hvordan det gik i Dansk Sygeplejeråd. De spurgte til, hvordan det går med Kirsten – som var gået af for 13 år siden. Hun betød meget for dem.

Udstillingen ’Kirsten Stallknecht - Sygeplejerskernes Jernlady’ på Dansk Sygeplejehistorisk Museum i Kolding er åben for gæster fra 8. september.

Kirsten Stallknechts yndlingskager var cremelinser. Så de blev serveret for gæsterne til åbning af udstillingen om ’Sygeplejerskernes Jernlady’.Kirsten Stallknechts yndlingskager var cremelinser. Så de blev serveret for gæsterne til åbning af udstillingen om ’Sygeplejerskernes Jernlady’. Foto: Mikkel Berg Pedersen.

Mere om udstillingen og Kirsten Stallknecht