Sygeplejerskernes syge dilemmaer

Politikernes beslutninger tvinger sygeplejerskerne ud i syge dilemmaer. Dansk Sygeplejeråd opfordrer nu sygeplejerskerne til at dele de svære situationer.

Oprettet: 21.11.2018

Skal jeg give blod til patienten på stue 2, eller skal jeg hjælpe patienten på stue 8 med at få vejret? Det er ikke et ualmindeligt valg for en sygeplejerske, men det er et umuligt valg.

En ny indsats sætter nu fokus på sygeplejerskernes arbejdsvilkår gennem de dilemmaer, som sygeplejerskernes hverdag er fyldt med. Sygeplejerskerne står ofte alene med svære valg – valg der er en direkte konsekvens af politikernes beslutninger, forklarer Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.

”#SygtDilemma giver stemme til de mange, som i dagligdagen knokler for at give borgere og patienterne den bedst mulige sygepleje og behandling. Sundhedsvæsenet har været underfinansieret i mange år, det er også sygeplejerskerne, der betaler prisen. Og den pris er blandt andet de syge dilemmaer i hverdagen, som vi nu opfordrer sygeplejerskerne til at dele ud af,” siger hun.

I en ny undersøgelse blandt Dansk Sygeplejeråds medlemmer angiver 30 pct. af sygeplejerskerne, at de ikke har tid til at udføre deres arbejdsopgaver, og hver tredje sygeplejerske oplever, at arbejdstempoet er så højt, at det påvirker kvaliteten af arbejdet. Det sætter dem i svære situationer, hvor de ofte må fravælge opgaver, selvom det strider imod deres faglighed.

Desuden oplever sygeplejerskerne, at det høje arbejdstempo påvirker deres arbejdsglæde og giver mere sygefravær. Blandt andet derfor vil Dansk Sygeplejeråd sætte fokus på sygeplejerskernes egne fortællinger.