Sygeplejerskers arbejdsvilkår påvirker patientsikkerheden

Blodpropper bliver overset og en dement kommer ikke på toilettet en hel weekend. DR beskriver denne uge situationen på Aalborg Universitetshospital, hvor sygeplejersker fortæller om alvorlige fejl.

Oprettet: 07.10.2021
Alexandra Pedersen, alp@dsr.dk
Foto: Lena Rønsholdt

Sygeplejersker på Aalborg Universitetshospital fortæller DR, hvordan arbejdspresset i deres hverdag går ud over patienterne. De beskriver begge alvorlige fejl, som de har begået i deres arbejde på to forskellige afdelinger på Aalborg Universitetshospital.

Blandt andet fortæller sygeplejerske Maria Juhl om en episode med en dement mand, der havde fået fjernet sit kateter om fredagen og samme dag blev indlagt på den afdeling, hun arbejder på.

Da der den weekend var 19 patienter på afdelingen, som kun har 14 sengepladser, og kun tre sygeplejersker på arbejde, selvom der skulle have været fem, var den demente ikke en af de patienter, som fik mest opmærksomhed, fortæller Maria Juhl til DR:

”Om mandagen begynder han at klage over mavesmerter, og vi beder ham om at gå ud at tisse. Men først der går det op for os, at han faktisk overhovedet ikke har kunnet tisse efter at have fået fjernet kateteret. Vi lægger et kateter på ham igen, og det viser sig, at han har fire liter urin stående i blæren. Så han har ikke tisset hele den weekend. Og det har hverken jeg eller mine kolleger opdaget.”

Episoden resulterede i at patientens nyre var blevet påvirket af, at han ikke havde tisset hele weekenden.

En anden sygeplejersker, Gunvør Joensen fortæller DR, at der er så travlt på den afdeling, hun arbejder på, at de overser blodpropper:

”Der er meget travlt. Vi havde tre patienter, der lå med blodpropper i lungerne, som ikke blev opdaget. -Det er uforsvarligt. Der har været tre aftenvagter, hvor jeg havde 24 patienter, og hvor jeg var den eneste sygeplejersker, der var på arbejde, og havde ansvaret for dem.”

”Blodpropperne blev ikke fanget, fordi vi sygeplejersker havde for travlt. Der var ikke tid til at kigge ordentligt på patienternes blodprøver, hvor man kunne have set det. Det kan gå så galt, for det er jo menneskeliv, vi har med at gøre. Patientsikkerheden er bare ikke i orden,” siger hun.

Højere overbelægning og stigende antal patientklager

Ifølge DR viser tal fra Region Nordjylland, at der er den højeste overbelægning siden 2018 på Aalborg Universitetshospital. Dertil viser tallene, at sygeplejerskerne har et øget sygefravær, og at der flere fratrædelser fra 2018 til og med de første otte måneder af 2021. Oveni kommer at sygeplejersker i 2019 og 2020 har haft flere overarbejdstimer end tidligere.

DR har ligeledes indsamlet tal fra regionen, som viser, at flere patienter klager over behandlingen på regionens sygehuse end tidligere. Ifølge DR er antallet af patientklager steget fra 364 i 2018 til 558 i 2020.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/pressede-sygeplejersker-staar-frem-og-...