Sygeplejerskeuddannelsen vokser - mere end 4000 kan søge i år

Der er stor efterspørgsel på sygeplejersker i det danske sundhedsvæsen. Og derfor er det godt at se, at der bliver oprettet 230 flere pladser til sygeplejestuderende, mener Dansk Sygeplejeråd.

Oprettet: 15.05.2019
Maya Bille, mbi@dsr.dk

I år kan rekordmange søge om at skulle stå for fremtidens sygepleje. Hele 4074 får muligheden for at starte på sygeplejerskeuddannelsen til september i år og februar næste år. Det er 230 flere end sidste år. De endelige tal for den øgede dimensionering bliver modtaget positivt i Dansk Sygeplejeråd.

”Det er godt at se, at der bliver plads til endnu flere studerende. For der bliver brug for dem i fremtiden. I 2025 vil Danmark mangle 6.000 sygeplejersker på landsplan. Med uddannelsen af et par hundrede flere sygeplejersker, får vi jo ikke aflyst manglen. Men det er et skridt på vejen,” siger næstformand i Dansk Sygeplejeråd Dorthe Boe Danbjørg.

VIA UC i Region Midtjylland har fået lov af Uddannelses- og Forskningsministeriet til at optage hele 120 flere studerende, 40 af dem kan som noget nyt læse i Herning. Også i hovedstadsområdet, på Sjælland og i Syddanmark vil der være flere, som kan få drømmen om at blive sygeplejerske opfyldt sammenlignet med sidste år. I studieåret 2018/2019 var der studiepladser til 3844, mens over 1.000 1. prioritetsansøgere fik afslag på at komme ind på studiet.

Også brug for øgede ressourcer

Det øgede optag kræver dog, at der bliver tilført nogle flere ressourcer til at uddanne de mange studerende, påpeger Dorthe Boe Danbjørg:

”Kvaliteten i uddannelsen må ikke blive forringet, når der kommer flere studerende ind på skolerne. Hverken i den teoretiske del på skolerne, eller i praktikken på sygehuse og i kommuner. Det er vigtigt, at der med det øgede optag følger nok undervisere og kliniske vejledere med til at uddanne de studerende. Derfor lyder det også godt i mine ører, når jeg hører, at de fleste partier tilkendegiver, at de vil stryge 2-procents-besparelserne,” siger Dorthe Boe Danbjørg.

Studerende: Før millioner tilbage

De sygeplejestuderende er enige i næstformandens betragtninger, forklarer Kamilla Futtrup, som er formand for Sygeplejestuderendes Landssammenslutning.

”Jeg kender til studerende, der er droppet ud pga. konsekvenserne af de seneste års besparelser. Det siger virkelig noget om, at vi har brug for, at der bliver investeret i uddannelsen. Derfor er det også en nødvendighed, at de mange millioner sygeplejerskeuddannelsen mangler, bliver ført tilbage til uddannelsen. På den måde kan vi studerende se sammenhængen mellem teori og praksis og blive klædt ordentligt på til den dag, vi står med DSR-nålen på brystet,” siger Kamilla Futtrup.

SLS og DSR mener blandt andet, at professionshøjskolerne hvert år de næste tre år skal modtage 20 mio. til målrettet at arbejde med at fastholde de studerende. Pengene skal for eksempel gå til projekter, der forbedrer studiemiljøet, overgange mellem teoretisk undervisning og praktik og afprøvning af nye former for undervisning.

Læs hele DSR og SLS’s udspil: ”Flere Sygeplejersker NU”

Læs også: