Tag de ansatte alvorligt

Der er brug for en samlet indsats og plan for behandlingspsykiatrien og socialpsykiatrien, skriver Grete Christensen og Benny Andersen som reaktion på DR's programserie "Dræbt i tjenesten".

Oprettet: 20.06.2017

Debatindlæg af Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, og Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne, bragt i Jyllands-Posten 16. juni 2017.

DR's dokumentarserie "Dræbt i tjenesten" har igen aktualiseret debatten om de vilkår, som vores medlemmer arbejder under i socialpsykiatrien.

Desværre. For efter fem tragiske drab burde psykiatriområdet i dag se helt anderledes ud. Det gør det ikke, og udsendelserne bekræfter, hvad vores medlemmer oplever: Der er stadig alenearbejde. Der er stadig for få ansatte og fagligt uddannede. Der sendes stadig psykisk syge, som slet ikke er færdigbehandlede, til bosteder, og det er ikke rimeligt over for hverken ansatte eller mennesker med alvorlig psykisk sygdom.

Vi har gennem mange år kaldt på politisk handling og på nuancerede løsninger, som tager hånd om de grundlæggende problemer i socialpsykiatrien og hospitalspsykiatrien.

Både for medlemmernes skyld og for de psykisk syge.

Vi har kaldt på en opgradering af de muligheder og tilbud, der allerede eksisterer. Og nu har vi så fået en politisk aftale med 150 ekstra sengepladser i specialiserede tilbud.

På kort sigt er der dermed løst et akut problem med nye pladser med fokus på socialpædagogik og sygeplejefaglighed, misbrugsbehandling og på at skabe vejen tilbage til et liv med mening. Men aftalen er desværre ikke blevet den helhedsindsats, som vi ved, ville være det bedste for både ansatte og borgere.

Vi har brug for den store opgradering.

Vi må have en samlet indsats og plan for både behandlingspsykiatrien og socialpsykiatrien, og det er et delt ansvar. Ledelsen på den enkelte arbejdsplads har til ansvar at sikre arbejdsrutiner, risikovurdering, og at ingen har alenearbejde, når det ikke fagligt kan forsvares. Kommuner og regioner har ansvar for at sikre ressourcer til den nødvendige personalesammensætning.

For med den rette faglighed kan man både sikre ansattes sikkerhed og give ordentlige tilbud og kvalitet til de borgere, der har brug for hjælpen.

Regeringen har til ansvar at sikre det nødvendige antal sengepladser, så mennesker ikke udskrives, før de er klar til det.

I foromtalen af dokumentarudsendelserne spørges til, om drabene kunne have være undgået. Og ja, det kunne de, hvis politikere og ledelser for længst havde lyttet til den kritik af forholdene, der løbende er rejst fra ansatte og faglige organisationer. Det blev der ikke, og det er endt katastrofalt. Vi skulle gerne undgå lignende katastrofer i fremtiden. Og vi ville ønske, at vi mere tydeligt kunne se af de nyeste beslutninger, at der nu bliver lyttet for alvor.

Som ansatte har vi ansvaret for vores faglige handlinger. Vi har bare ikke magten til at ændre rammer og vilkår, så vi rent faktisk er i stand til at løfte det faglige ansvar forsvarligt. Også derfor er politikerne nødt til - ikke kun i ord, men også i handling - at vise, at de tager de ansattes viden og erfaringer alvorligt.

Vi må have en samlet indsats og plan for både behandlingspsykiatrien og socialpsykiatrien, og det er et delt ansvar.