Tillidsvalgte i Hovedstadens psykiatri: Vi står i en national samfundskrise

Der er mange flere patienter, end der er kapacitet til, og medarbejderne i Hovedstadens Psykiatri er på en umulig opgave. Sådan lyder det i et fælles opråb til politikerne fra tillidsfolk i Region Hovedstadens Psykiatri.

Oprettet: 16.08.2022
Mai Brandi Ludvigsen, mlu@dsr.dk
Foto: Jeppe Carlsen/Scanpix

”Kære politikere. Vi skriver til jer, da vi står midt i en national samfundskrise.” Sådan indledes et åbent brev fra en række FTR'ere og andre tillidsvalgte fra Dansk Sygeplejeråd, Ergoterapeutforeningen, FOA, Dansk Psykolog Forening, Dansk Socialrådgiverforening og Yngre Læger.

De beskriver en situation, hvor de ansatte arbejder på højtryk, men er sat på en noget nær umulig opgave. I flere tilfælde har det kostet liv, fordi medarbejdere er blevet stukket ned med kniv og i forbindelse med skyderiet i Fields.

Krisen skyldes, at der er markant flere patienter, end der er kapacitet til. Eksempelvis er de ambulante henvisninger til Børne- og Ungdomspsykiatrien steget med ca. 13 pct. om året imellem år 2018 og 2021, og forventningen er, at det tal ender med at ligge på 18 pct. i 2022.

”Vi behøver ikke at nævne, at pengene ikke er fulgt med. Det betyder i praksis, at man måske godt kan nå at udrede patienterne, men den efterfølgende behandling må mange patienter kigge langt efter. Det øgede pres som er på Børne- og Ungdomspsykiatrien, øger også presset på resten af psykiatrien”, lyder det i brevet, som er sendt til politikere i Region Hovedstaden og Sundhedsudvalget på Christiansborg.

Der mangle både medarbejdere og senge

De tillidsvalgte skriver videre, at voksenpsykiatrien i mange år har været underfinansieret og har haft svært ved at rekruttere nye medarbejdere. Blandt andet på grund af arbejdsvilkårene. Der mangler sengepladser, men også medarbejdere, og over sommeren har man været nødt til at lukke 62 senge for at få ferieafviklingen til at gå op. Det vidner om et fundamentalt problem, lyder det.

”Hvis sengekapaciteten overstiger antallet af medarbejdere, der er til rådighed, så vil kvaliteten også være tilsvarende dårligere og arbejdet farligere. Det er ikke acceptabelt, og vi kan ikke forsvare det overfor patienter eller medarbejdere.”

Brevet afsluttes med en opfordring til at komme i gang med forhandlingerne om en 10 års plan for psykiatrien og med en ansvarlig og ligeværdig finansiering af psykiatrien.

”Alle os, som arbejder i psykiatrien, brænder for at hjælpe vores medmennesker, som har fået en psykisk lidelse. Det eneste vi ønsker er, at vi kan hjælpe flest mulige – og gøre det med den bedste kvalitet.”

Læs hele brevet