Tillykke med 100 års nordisk sygeplejerskesamarbejde

Den 8. september er det præcis 100 år siden, at 1.000 sygeplejersker fra de nordiske lande stiftede Sygeplejerskernes Samarbejde i Norden, SSN på et møde i København. De ville kæmpe for bedre uddannelse, arbejdsvilkår og løn. To mål er nået, men der er stadig ulighed i løn.

Oprettet: 08.09.2020
Susanne Bloch Kjeldsen, sbk@dsr.dk
Dansk Sygeplejehistorisk Museum
Deltagerne i det første møde i Sygeplejerskernes Samarbejde i Norden, SSN, i 1920 foran Folketinget, Christiansborg i København.

1.000 sygeplejersker tog i september 1920 deres hatte og frakker på og drog mod København med skib og tog fra Norge, Sverige, Finland og andre egne i Danmark. De var kaldt til ”Det Første Nordiske Fællesmøde for Sygeplejersker” af Dansk Sygeplejeråd.

I dag 100 år senere er Sygeplejerskers Samarbejde i Norden, SSN, paraplyorganisation for 340.000 sygeplejersker i seks nordiske lande.

Helt fra begyndelsen kæmpede SSN for bedre uddannelse, arbejdsvilkår og løn til sygeplejersker. Tre konkrete krav blev rejst på det stiftende møde:

  • 3 Aars Uddannelse som Minimumsfordring
  • en Forkortelse af Sygeplejerskernes Arbejdsdag 
  • en mere ensartet Forbedring af Sygeplejerskernes Løn og Pension.

100 år med ulighed i løn

Et af kravene er endnu ikke opfyldt efter 100 års kamp. I 2020 får sygeplejersker i Norden stadig lavere løn  sammenlignet  med andre faggrupper med tilsvarende uddannelse og ansvar.

Formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, er i 2020 blevet genvalgt som formand for SSN. Hun mener, at nordiske sygeplejersker også i dag har en fælles dagsorden.

”Det handler om at få forbedret lønnen. Det handler også om at bevare og udvikle en god klinisk uddannelse og om at styrke den sygeplejefaglige ledelse og forskning – alt sammen som løftestang for bedre sundhed.

Tålmodighed er desværre kodeordet, når man arbejder for bedre vilkår for sygeplejersker. Vi er i hele Norden gået efter at få bedre uddannelse, anerkendelse og dermed højere lønniveau. Jeg ser ikke anden udvej, end at man må afsætte flere penge til sygeplejersker fra regeringernes side for at få rettet op på uligheden,” siger Grete Christensen.

SSN´s 100 års jubilæum bliver markeret i alle seks nordiske sygeplejerskeorganisationer den 8. september blandt andet med et jubilæumsmagasin, der har fokus på sygeplejerskeliv i Norden anno 2020. 

Læs magasinet: Sygeplejerskernes samarbejde i Norden 

"Jeg er sygeplejerske" på alle sprog

Her kan du høre, hvordan dine nordiske kolleger siger "Jeg er sygeplejerske" på svensk, norsk, islandsk, finsk og færøsk i anledning af SSN´s 100 år.