Tværgående projekt i Silkeborg vinder pris

Færre indlæggelser, tilfredse borgere, bedre økonomi og glade medarbejdere. Gevinsterne er mange i projektet ’Fleksible indlæggelser’ i Silkeborg Kommune. Derfor har projektet netop modtaget Den Gyldne Tråd, Kommunal Sundheds pris.

Oprettet: 23.01.2019
Mai Brandi Ludvigsen, mlu@dsr.dk
Akutsygeplejerske Annemarie Kloborg fra Silkeborg Kommune på hjemmebesøg
Jesper Balleby

Sammenhæng er det helt store tema i debatten om sundhedsvæsenet lige nu. I Silkeborg Kommune har man med projektet ’Fleksibel indlæggelser’ vist, at det ikke behøver at være så svært. Her har man med simple midler og omlægning af arbejdsgange fået samarbejdet mellem sygehus, kommune og almen praksis til at fungere for patienter med kroniske sygdomme som KOL. Det har nu affødt prisen Den Gyldne Tråd, der uddeles af Kommunal Sundhed. Prisen går til initiativer, der demonstrerer nytænkning og engagement, og som viser en vej til højere kvalitet i kraft af samarbejde på tværs af sektorer.

Samarbejde på tværs
Netop samarbejdet på tværs af sektorer er hjørnestenen i ’Fleksible indlæggelser’, som omfatter ca. 1000 borgere. De kan med en fleksibel indlæggelse ringe til Diagnostisk Center i Hospitalsenhed Midt, hvis de oplever forværring af deres symptomer. Her sidder en sygeplejersker klar ved telefonen 24 timer i døgnet. Herefter bliver akutteamet i Silkeborg Kommune kontaktet, og en akutsygeplejerske kører ud til borgeren.

Akutsygeplejersken vurderer situationen hos borgeren og måler værdier og kontakter herefter hospitalet for at vurdere, hvad der er brug for. Det vil altid være den mindst indgribende behandling, der vælges, og oftest vil borgeren kunne nøjes med at blive behandlet i sit eget hjem eller at skulle en tur forbi egen læge.

I de tilfælde, hvor der skal mere til, er der lavet specielle ambulante afsnit med observationsstole på sygehuset. Kun hvis det heller ikke er tilstrækkeligt, bliver borgeren indlagt. I 61 pct. af besøgende kan akutsygeplejersken afslutte behandlingen i borgerens eget hjem.

Færre indlæggelser og større patienttilfredshed
Projektet har kørt siden 2015, og resultaterne kan mærkes hos både borgere og medarbejdere og i pengekassen. Sammenlagt er 41.000 indlæggelsestimer for de 1000 borgere forhindret, og der er 20 pct. færre henvendelser til de praktiserende læger.   

”Jeg havde forventet en effekt, da vi indledte projektet, og jeg var spændt på, om det virkede. Men tallene er væsentlig højere, end jeg havde regnet med. 61 pct. af dem, som vi er i kontakt med, undgår en indlæggelse. Det havde jeg godt nok ikke regnet med. Især fordi det er så simpel en metode,” siger Inge Bank, sundhedschef i Silkeborg Kommune, til Kommunal Sundhed.     

Patienttilfredsheden er også steget. Det giver tryghed at kunne ringe til en sygeplejerske, man kender, og man ender ikke som kastebold mellem forskellige kontaktpersoner. Og så giver det tryghed at kunne blive hjemme i vante rammer.

Godt samarbejde giver stor arbejdsglæde
Annemarie Kloborg er en af de i alt 11 akutsygeplejersker i Silkeborg Kommune. Her har hun arbejdet i 25 år som sygeplejerske, og i de seneste to altså som en del af akutteamet:

”Jeg vil nok betegne det som de mest givende år, jeg har haft som sygeplejerske. Når samarbejdet virker hele vejen rundt, er det intet mindre end super at være sygeplejerske. Vi oplever, at vi gør en forskel, og får positive tilkendegivelser af borgerne. Det er fantastisk, at vores arbejde bliver værdsat. Det er en stor cadeau til os alle at modtage Den Gyldne Tråd. Det er vi meget glade for,” siger Annemarie Kloborg til Kommunal Sundhed.

Hun mærker også, at de gnidningsløse overgange mellem sektorerne giver tryghed hos borgerne. De føler sig mere trygge, da de ikke oplever nogen tøven eller tvivl hos sundhedspersonalet:

”Det hører vi hele tiden, når vi er ude. De kan mærke, at nu kommer der en ind ad døren, som både kan vurdere, handle, og som har mange ressourcer at trække på fra andre sektorer,” siger Annemarie Kloborg.