Uanset indkomst: Danskere vil have velfærd frem for skattelettelser

Når det gælder valget mellem at bruge det økonomiske råderum på skattelettelser eller offentlige investeringer, så tænker selv de danskere, der tjener mest fortsat på fællesskabet og velfærden.

Oprettet: 12.09.2017
Michael Bech, mib@dsr.dk & Maya Bille, mbi@dsr.dk
65 pct. af danskerne ønsker, at de økonomiske råderum udelukkende eller overvejende skal bruges på offentlige investeringer.
Foto: Lizette Kabré

Man skulle kunne forvente, at danskerne med de højeste indkomster står massivt bag regeringens seneste forslag om skattelettelser. Men sådan er det slet ikke. Faktisk støtter hele 61 procent af danskere med størst bruttoindkomst før skat op om, at det økonomiske råderum skal bruges på offentlige investeringer frem for på skattelettelser. Det viser en undersøgelse foretaget af Megafon i uge 35 for Politiken/TV2 Nyhederne.

Og det er netop vigtigheden af investeringer i den offentlige sektor, som Grete Christensen sammen med Bente Sorgenfrey, formand for FTF, understreger i et debatindlæg i dagens Berlingske.

”Hvis ikke vi investerer mere i velfærden, kommer vi til at møde en virkelighed, hvor vi får ondt i maven, når vi har afleveret vores børn, fordi vi ved, at der ikke er ressourcer nok. Og fejlene på sygehusene vil hobe sig op, mens det nedslidte personale ser frustreret til. Eller bliver sygemeldt. Den offentlige sektor har allerede været igennem en årelang sparekur, og det er naivt at tro, at regeringens nye udspil ikke vil får markante negative konsekvenser for borgere og ansatte,” skriver de.

Læs til debatindlægget i Berlingske "Tryghed eller en tur i Tivoli?"

Flertallet støtter offentlige investeringer

Det er måske mindre overraskende, at lavtlønnede danskere foretrækker at styrke velfærden frem for skattelettelser. Det viser sig dog, at gruppen, som foretrækker fokus på offentlige investeringer, ligger inden for en lille procentuel forskel mellem 58 og 71 procent.

Læs notat om danskernes holdning til brug af det økonomiske råderum her.

Så flertallet af danskere – på tværs af indkomstgrupper – vælger fortsat at støtte fællesskabet og velfærden frem for skattelettelser.

”Når den har fokuserer på skattelettelser frem for velfærd, viser regeringen, at den er ude af trit med danskerne. Det er et trygt og godt samfund, der skaber den virkelige værdi i hverdagen, og det får vi ikke ved at prioritere skattelettelser frem for velfærd,” siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd og næstformand i FTF. 

På samme måde viser det sig, at der er meget lille forskel mellem rig og fattig i Danmark, når det gælder ønsket om skattelettelser. I gruppen med laveste husstandsindkomst ønsker 27 procent skattelettelser, mens det gælder for 30 procent af danskerne i højeste indkomstgruppe.