Vaccinationsplan er klar

Regeringen fremlagde torsdag aften sin plan for vaccination af danskerne, når de første vacciner er godkendt og klar til brug. Frontpersonale i sundheds- og ældresektoren er blandt de første, der får tilbudt vaccine.

Oprettet: 26.11.2020
Lotte Dahlmann, ldh@dsr.dk

Regeringen fremlagde torsdag aften sin plan for vaccination af danskerne, når de første vacciner er godkendt og klar til brug.

Af planen fremgår, at frontpersonale på sundheds- og ældreområdet sammen med ældre og folk med kroniske sygdomme, der er i særlig risiko for at få alvorlige forløb, hvis de får Covid-19, bliver de første, som får tilbudt vaccinen, oplyste sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke.

”Det er kort sagt dem, der er i risiko for at dø af covid-19 og dem, der skal passe på de syge”, sagde han på pressemødet, hvor ministeren præsenterede regeringens plan for vaccination mod Covid-19.

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm fulgte op og nævnte bla. personale på intensivafdelinger og plejehjem og hjemmeplejen som nogle af de medarbejdergrupper, der er omfattet af første fase af vaccinationsplanerne.

Alle i Danmark, Grønland og på Færøerne vil få tilbudt vaccinen, som bliver gratis og frivillig. Vacciner frigives først, når de er godkendt.

De første vacciner ventes klar til brug i december, oplyste sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke.

Formand i Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen siger:

”Det er godt at vaccinen er på vej til Danmark. Og det giver god mening, at vi skal passe på de mest sårbare i vores samfund. Men det giver mindst lige så god mening, at frontpersonalet i social- sundheds- og ældresektoren også prioriteres i første fase, så de fortsat kan passe deres arbejde med at behandle og pleje de syge og ældre.”


Vaccinationer i praksis

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, præsenterede, hvordan vaccinationerne i praksis vil blive gennemført.

Han lagde vægt på, at det gælder om ikke at spilde vacciner og at sikre kvaliteten af vaccinationerne. Derfor vil vaccinationerne i første fase ske i testteltene og på regionernes hosteklinikker:

”Vi skal nå de rette borgere uden spild. Derfor kan vi ikke bruge de vanlige kanaler såsom egen læge, apoteker og private klinikker. Måske skal folk vaccineres to gange. Her skal vi kunne garantere at de kan få dosis nr. to. Det kræver styring og en central styret proces. Derfor vil vi bruge de testtelte, og de regionale vurderingsklinikker, hvor der er læger og sygeplejersker, som kan hjælpe med at sikre kvaliteten. Desuden kommer der mobile enheder for at sikre en bred udrulning over hele Danmark.”

Dansk Sygeplejeråd er klar til at bidrage i udrulningen, siger Grete Christensen:

”Vi er naturligvis klar til at lave aftaler for de mange sygeplejersker, som nu forventes at indgå i vaccinationerne, og vi regner naturligvis med, at vi bliver involveret i vilkårene for dette.”