Velbesøgt demonstration i København

Omkring 3000 sygeplejersker i lønløfte-t-shirts farvede Christiansborg Slotsplads rød ved Dansk Sygeplejeråds demonstration i København lørdag. ”Hvor er regeringen og landets statsminister? Spurgte formand, Grete Christensen.

Oprettet: 15.08.2021
Lotte Dahlmann, ldh@dsr.dk
Demonstration for en fremtid uden forskel. Foto: Nikolai Linares

Lørdag d. 14. august vil blive husket som den dag, da sygeplejersker klædte pladsen foran Folketinget i rødt. Det anslås, at mere end 3000 sygeplejersker var kommet fra Kreds Nord, Midt, Syd, Sjælland og Hovedstaden for at deltage i dagens landsdækkende demonstration på Christiansborg Slotsplads i København.

”Selv ikke et skybrud, kan jage os væk. Vi går aldrig hjem!” konstaterede sygeplejerskernes formand, Grete Christensen efter at en regnbyge havde hældt sin last ud over demonstranterne.

Målet med demonstrationen var at sende et stærkt opråb til landets politikere om at komme ind i kampen for at løse den konflikt, der nu i otte uger har lammet store dele af sundhedsvæsenet.

Opfordringen til at komme ind i kampen havde Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF taget til sig, og de deltog med taler af Pernille Skipper (EL), Lise Müller fra SF og Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti. Fra fagbevægelsen deltog Mads Bilstrup fra Socialrådgiverne, og alle gav udtryk for deres støtte til sygeplejerskernes kamp for højere løn og det historiske lønefterslæb, som sygeplejersker og andre kvindedominerede fag har kæmpet med siden 1969.

Regeringen og i særdeleshed statsminister Mette Frederiksen var ikke mødt op. Sygeplejersker i Kreds Midt havde dog fundet og omringet hende i Silkeborg, forklarede Grete Christensen fra scenen på slotspladsen og sagde:

”Har I hørt regeringen ville tage ansvar for sygeplejerskernes - offentlig ansattes - urimelige lønvilkår? Nej, vel. Så lad os råbe dem op!

Herefter genlød slotspladsen endnu engang af kampråbet: ”Ligeløn, ligeløn!”

Fra scenen på slotspladsen strømmede sympatierklæringer til de fremmødte sygeplejersker fra en række kunstnere.

Fra storskærmen sendte TV-vært Sofie Linde en hilsen og opbakning, og satiregruppen Magt sang sin lejlighedssang til sygeplejerskerne. På scenen optrådte Twerk Queen Louise ”ligeløn” og fik demonstranterne til at twerke midt i regnen. Rapperen, Jokeren, gav en buket af sine numre, som de fleste kunne synge med på, og sygeplejerskernes eget kor sang slotspladsen op med sygeplejerske-versionen af ”Vi er røde, vi er hvide” og Julie Saabyes ”Vi er mere værd”.

Med næstformand Dorthe Boe Danbjørgs ord: ”Hvis nogen skulle have været i tvivl om, hvad sygeplejerskerne vil have, så har de lyttet på den forkerte kanal.”

Se de stemningsfulde billeder fra dagen