”Vi er på vej mod en nedsmeltning”

Grønthøsteriet på sundhedsområdet er uholdbart. Det slog formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen fast, da hun deltog i Debatten på DR2 torsdag aften.

Oprettet: 02.09.2016
Maya Bille, mbi@dsr.dk

Medarbejderne i sundhedsvæsenet er tvunget i knæ af de seneste mange års besparelser, og grænsen for, hvor hurtigt de kan løbe, er nået. Det lod formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen politikere og seere forstå, da hun deltog i Debatten på DR2 torsdag aften.

”Der er så få mennesker på arbejde, og der er så mange patienter hele tiden, at man bare brandslukker. Det bliver ikke den systematiske innovative tilgang til tingene. Der bliver udviklet robotter og alverdens ting og sager. Men de mennesker, der har den direkte kontakt med patienterne hver dag, de kan ikke nå at se patienterne i øjnene. De er begyndt at slå blikket ned, fordi de er flove over det system, de er en del af. Det synes jeg sådan set, er det værste,” sagde hun og fortsatte:

”Vi skal tilbage til værdisættet. Vi vil jo gerne have verdens bedste sundhedsvæsen. Men hvis medarbejderne, der arbejder i det, ikke kan være stolte af det arbejde, de laver hver dag, så har vi et problem - og det er der, vi er.”

Grete Christensen advarede om, at sundhedsvæsenet er på vej mod en reguler nedsmeltning, hvis ikke der postes penge i sundhedsvæsenet frem for skattelettelser.

”I behøver ikke tage så meget hensyn til de 5.000 sygeplejersker, som betaler topskat. Det gør de med glæde,” understregede Grete Christensen og forklarede, at de resterende 70.000 medlemmer af Dansk Sygeplejeråd, der aldrig når i nærheden af at skulle betale topskat, også langt hellere vil have en ekstra kollega på afdelingen end skattelettelser.  

”De er ved at blive nedslidt. Det, der er sket i SKAT, det frygter jeg, at vi er på vej til i sundhedsvæsenet. Vi er på vej mod en nedsmeltning, der betyder, at det bliver så ineffektivt, fordi vi når derud, hvor den ene hånd ikke ved, hvad den anden gør.”

Vært Clement Kjersgaard spurgte Grete Christensen, om hun er tryg ved, at sundhedsvæsenet fremover kan komme til at fungere, som det gør nu eller lige frem bedre, med regeringens planlagte investeringer i den offentlige sektor. Til det var hendes svar klart: 

”Der vil ikke være et sundhedsvæsen, der står på mål med det, vi har i dag, eller bedre – det vil være ringere.”

Læs også: