Vi skal helt i mål med HPV-vaccine til drenge

DEBAT: Drenge, som blev 12 år før 1. juli, kan kun blive vaccineret, hvis deres forældre betaler ca. 3.000 kr. Det passer dårligt med, at sundhedstilbuddene skal være lige for alle.

Oprettet: 09.09.2019

Af Dorthe Boe Danbjørg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd og Lone Kjær Hein, sundhedsplejerske og projektleder i Holstebro Kommune, samt formand for Fagligt Netværk for seksuel sundhed i Danmark. Bragt i Politiken den 9. september.

Fra 1. september har drenge kunnet blive vaccineret gratis mod HPV som en del af børnevaccinationsprogrammet. Det er en rigtig god nyhed. Vaccinen beskytter mod analkræft og kønsvorter, men sandsynligvis også peniskræft og kræft i mund og svælg. Derudover er det også med til at beskytte pigerne mod blandt andet livmoderhalskræft, når HPV bliver mindre udbredt.   

Med beslutningen er drengene altså blevet sidestillet med pigerne, der har kunnet blive vaccineret gratis mod HPV i 10 år. Og dog. Tilbuddet gælder nemlig kun drenge, der er fyldt 12 år efter 1. juli i år – uden et tilbud til de lidt ældre drenge. For pigerne blev der derimod lavet et catch-up program, så kvinder helt op til 26 år kunne blive vaccineret.

Drenge, som blev 12 år før den 1. juli, kan altså kun blive vaccineret, hvis deres forældre betaler ca. 3.000 kr. Det er ikke bare ulighed mellem kønnene, det er også ulighed mellem dem, der har råd, og dem der ikke har råd. Det passer meget dårligt med vores forestilling om, at Danmark er et land, hvor sundhedstilbuddene er lige for alle.

Et af argumenterne har lydt, at stegen jo skal trækkes et sted. Det er rigtigt. Det er til gengæld småt med gode argumenter for, at det skal være netop her. Hvorfor ikke få de sidste drenge med? Hvorfor ikke give drengene samme rettighed som pigerne?

Man kan diskutere, hvor aldersgrænsen i et catch-up program skal gå, men det er bedst at blive vaccineret inden den seksuelle debut, da HPV er seksuelt overført. Og for rigtig mange 12,5-17-årige venter den seksuelle debut altså stadigvæk forude. At man ikke vil betale for dem, er nok ekstra svært at forstå for forældre til drenge i 6. klasse. Her kan den ene halvdel af klassen blive vaccineret gratis, mens den anden ikke kan.

Vi håber, at politikerne vil lade den gode nyhed blive endnu bedre ved at tilbyde et catch-up program, så de lidt ældre drenge også kan blive beskyttet. Præcis som til pigerne. Finanslovsforhandlingerne er en oplagt anledning. Der er tale om et engangsbeløb, som bør være muligt at finde i et Folketing, hvor så mange partier har erklæret kamp mod uligheden i sundhed.