'Vil du virkelig spilde dit snit på at læse til sygeplejerske?'

DEBAT: Når det kommer til valg af uddannelse, har medier og samfund alt for lidt fokus på, hvilke værdier man kan bidrage med til samfundet, og hvilke job der giver mest mening og arbejdsglæde. Det skriver næstformand i DSR Dorthe Boe Danbjørg og Kamilla Futtrup, formand for SLS, i debatindlæg bragt i Politiken.

Oprettet: 17.02.2020

Debatindlæg af Dorthe Boe Danbjørg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd og Kamilla Kjeldgaard Futtrup, formand for Sygeplejestuderendes Landssammenslutning. Bragt i Politiken den 15. februar 2020. 

"Spørgsmålet ovenfor er ikke et tænkt eksempel. Det er noget, vi begge har oplevet, da vi henholdsvis for 5 og 24 år siden valgte sygeplejefaget. ’Skal du ikke på universitet?’ eller ’skal du ikke noget andet bagefter?’ er også spørgsmål, vi har fået i flere varianter. Så ja, vi genkender, at der er en grad af uddannelsessnobberi, som der er blevet skrevet om i flere medier.

Det er dog ikke den enkelte, men samfundet der har drevet det den vej. Og når vi kan se, at de unge med de højeste snit vælger uddannelse så snævert, som de gør, bør vi kigge på, hvordan vi taler om de forskellige uddannelser. Både politikere, i medierne, på skolerne og over spisebordet.

Der er i dag et utroligt stort fokus på karakterer og præstation. Det er det, man bliver målt på og det, der for mange afgør, om de føler sig som en succes. Det er en trist udvikling. Det stresser og presser mange unge, og får måske nogle til at vælge den vej, der får dem til at ligne en succes frem for den vej, der passer bedst til deres interesser og værdier. Høje adgangskvotienter bliver i sig selv forbundet med prestige.

Det stærke fokus på karakterer går igen i de historier, medierne vælger at bringe: ’Har aldrig fået mindre end et 12-tal’, ’Se uddannelserne med de højeste adgangskrav’, og ’I de her fag tjener du mest’. Til gengæld er der ikke ret meget om, hvad det er for nogle værdier, man kan bidrage med til samfundet og hvilke job, der giver mest mening og arbejdsglæde.

Det er en tendens, der gør, at færre kan have lyst til at læse til for eksempel sygeplejerske. Det er rigtig ærgerligt, for vi har brug for flere sygeplejersker. Og for den enkelte er det et spændende studie, som giver mulighed for et fagligt udfordrende arbejdsliv, hvor man som få andre kan få lov til at gøre en forskel for andre mennesker. 

Det er helt naturligt, at sygeplejerskeuddannelsen ikke har et tårnhøjt snit. Vi har brug for mange sygeplejersker, og derfor er optaget højt. Heldigvis ligger uddannelsen i toppen blandt de mest søgte videregående uddannelser, og sådan skulle det også gerne blive ved med at være. Det kræver, at vi som samfund bliver bedre til at værdsætte de fag, som får vores velfærdssamfund til at hænge sammen. Både ved at sikre gode uddannelser, løn og arbejdsvilkår, men altså også i den måde vi taler om fagene på."

Læs også: