"Vores løn skal ikke være en lommepengeløn"

Små hundrede sygeplejersker, jordemødre, pædagoger og socialrådgivere var mødt op til demonstration foran Christiansborg 13. april for at gøre op med Tjenestemandsreformen af 1969.

Oprettet: 14.04.2021
Nana Toft, redaktionen@dsr.dk
Foto: Claus Bech

“Hallo, hallo. 1969 har ringet. Christiansborg, hører I os? Hallo, det skal være slut med 1969.”

Sygeplejerske Vibeke Kline Lange Frosts stemme skratter en anelse gennem megafonen, men budskabet går tydeligvis igennem, for flokken der har stimlet sammen omkring hende på Christiansborg Slotsplads kvitterer med klapsalver og jubeludbrud.

Det er tirsdag den 13. april, klokken nærmer sig 15.30, og der er kickoff på Tjenestemandstirsdag. Den første i en serie af demonstrationer, der de næste mange tirsdage vil forsøge at få politikerne til at ophæve Tjenestemandsreformen fra 1969.


KB-medlemmer fra Kreds Hovedstaden til Tjenestemandstirsdag demonstration foran Christiansborg 13/42021
Foto: Claus Bech
Politikerne skal tage ansvar

“I 52 år har vores fagforeninger kæmpet i forhold til den skæve indplacering. Det er ikke lykkes. Nu er det på tide, at politikerne tager ansvar for den fejl, de lavede i 1969,” lyder det fra Vibeke Kline Lange Frost, der modtager flere klapsalver.

Små hundrede sygeplejersker, jordemødre, pædagoger, socialrådgivere og andre med sympati for bevægelsen dukket op på slotspladsen med bannere, skilte og t-shirts med tekster som "Slut med 1969” og “Hallo, kalder Christiansborg.” En af dem er sundhedsplejerske i Hvidovre, Annemette Burhal.

“Jeg står her for at få vores fag op at køre igen. Den løn vi bliver budt, er ikke rimelig. Det er faktisk pinligt. For vi er meget mere værd,” lyder det fra Annemette Burhal.


Slut med lønefterslæb

Om Christiansborg vil tage et ansvar, står fortsat hen i det uvisse, men flere Christianborg-politikere dukkede op på pladsen under dagens demonstration. Blandt andet Samira Nawa fra det Radikale Venstre.

“Problemet er reelt. Jeg vil derfor opfordre regeringen til at indkalde til en trepartsforhandling, der skal sætte fokus på et opgør med Tjenestemandsreformen,” lød det fra Samira Nawa.

For Vibeke Klein Lange Frost og de andre initiativtagere bag borgerforslaget “Ophæv Tjenestemandsreformen - skab ligestilling i lønforhold mellem offentlige faggrupper” synes problemet mere end reelt.

“Det skal være slut med det lønefterslæb nu. Vores løn skal ikke være en lommepengeløn,” understreger Vibeke Kline Lange Frost.

Ophæv Tjenestemandsreformen

Borgerforslaget “Ophæv Tjenestemandsreformen - skab ligestilling i lønforholdet mellem offentlige faggrupper” fik 50.000 underskrifter på 8 dage og tages nu op som beslutningsforslag i Folketinget. (Kilde: Den tværfaglige arbejdsgruppe bag borgerforslaget)

Vil du gerne vise din opbakning? Se mere om Tjenestemandstirsdag på Facebook

 

Se også