Ytringsfrihed: Pris går til modig sygeplejerske fra Riget

Da ledelsen afviste hendes UTH-indberetning om manglende behandling gik sygeplejerske Vicki Gudmandsen til medierne. Det fik blandt andet Styrelsen for Patientsikkerhed til at reagere. Nu modtager hun Kirsten Stallknecht Prisen for at ytre sig.

Oprettet: 20.05.2019
Maya Bille, mbi@dsr.dk
Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, overrakte Kirsten Stallknecht Prisen 2019 til sygeplejerske Vicki Gudmandsen.
Foto: Bax Lindhardt

Det var modigt, da sygeplejerske på Rigshospitalets hjerteintensivafdeling Vicki Gudmandsen gik til medierne i en sag om afviste UTH-indberetninger. Og det var vigtigt for patientsikkerheden, at offentligheden blev gjort opmærksomme på, at der ikke var nok sygeplejersker til at udføre den nødvendige behandling, mener Kirsten Stallknecht Prisens jury. Derfor modtager hun nu ytringsfrihedsprisen, som Dansk Sygeplejeråds fagblad Sygeplejersken uddeler.

Vicki Gudmandsen oplever prisen som et uventet skulderklap. ”Det betyder virkelig meget. Og er nok mit livs største skulderklap. Men den betyder også rigtigt meget for de andre på min afdeling,” siger hun og fortæller, at kollegaernes opbakning betød meget for beslutningen om at stå frem. Og var medvirkende til, at hun endte med at gå til medierne. ”De har været med og bakket op til det sidste.”

Mangel på kollegaer til fare for patientsikkerheden

Vicki Gudmandsen troede egentlig, at det var indberetningen af en såkaldt UTH – utilsigtet hændelse, der skulle have været sidste mulighed for at råbe op om konsekvenserne af personalemangel på hendes afdeling. Men da hun fandt ud af, at ledelsen havde afvist hendes indberetning, følte hun, at tilliden var blevet brudt. Hun måtte bruge den allersidste mulighed.

”Jeg kunne ikke se mig selv fortsætte som sygeplejerske inden for det offentlige system. Det skulle ud,” siger Vicki Gudmandsen.

Hun kontaktede medierne og det førte til flere indslag på TV2 News og TV2 Nyhederne. En gennemgang viste, at i alt 56 indberetninger var blevet afvist på uretmæssigt grundlag. Da TV2 bragte Vicki Gudmandsens historie, blev sundhedsministeren konfronteret og Styrelsen for Patientsikkerhed meldte ud, at der skulle følges op på UTH-systemet på nationalt plan.

Sygeplejerskers ord sætter ansigt på konsekvenser

Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, roste hende og kollegaerne for at stå frem i en tid, hvor mange sygeplejersker tier, fordi de er bange for ansættelsesmæssige konsekvenser, da hun overrakte prisen.

”Det er på grund af sygeplejersker som jer, at vi kan sætte ansigt på konsekvenserne af en alt for travl hverdag, og skabe politisk opbakning til at forandre tingene – for patienternes og vores egen skyld,” sagde hun.

Læs mere om sagen i Sygeplejersken

Tidligere modtagere af Kirsten Stallknecht Prisen

2001: Forstander Thyra Frank, plejehjemmet Lotte, Frederiksberg

2003: Forstander Robert Olsen, Mændenes Hjem, København

2005: Sygeplejerske Connie Svit, som arbejdede på medicinsk afdeling i Aarhus, (død i 2011)

2007: Sygeplejerskerne Bettina Kølle og Stine Kongsgart Reunert, som arbejdede på medicinske afdelinger i København

2009: Sundhedsplejerske Lone Kjær Hein, Holstebro

2011: Sygeplejerskerne Leif Nielsen og Martin Carlson, København

2013: Prisen ikke uddelt.

2015: Sygeplejerske Lisbeth Wium-Andersen, distriktspsykiatrien, Herning

2017: Sygeplejerske Pia Lüders Røge, hjemmeplejen, Odense Kommune