Sundhedsstyrelsen har i denne uge opdateret anbefalingerne for smitteopsporing. Det betyder, at alle sundhedsfaglige medarbejdere skal isolere sig i 14 dage, hvis de er nær kontakt til en person, som er smittet med den muterede variant af Covid-19: B-1.1.7.
Arbejdstilsynet er fulgt trop med at acceptere en midlertidig lempelse af reglerne for brug af FFP3-masker, som bla. bruges på intensivafdelinger hos de alvorligst syge covid-19-patienter. Efter anmodning fra den Centrale Enhed for Infektionshygiejne under Statens Seruminstitut må man nu gerne bruge masken i længere tid end de tre timer, Arbejdstilsynet ellers foreskriver. Det sker af hensyn til arbejdsplanlægningen, fremgår det.
Og senest har vi så fået besked om, at sundhedsfagligt personale må vente længere på at blive vaccineret, fordi hjemmeboende ældre skal vaccineres først.
Hvad sker der?
Hvis man ser samlet på de tre udmeldinger, så ser vi ind i, at mange sygeplejersker risikerer at blive sendt hjem i isolation i 14 dage, fordi den muterede virus smitter meget mere end den variant, vi har kæmpet med hidtil. Men hvis ingen sygeplejersker bliver vaccineret den kommende tid, ja, så medfører det, at sygeplejersker skal flyttes til covid-afsnit fra afdelinger, der ikke har med covid-patienter at gøre – og som derfor ikke har fået tilbudt vaccine, når covid-afsnittenes sygeplejersker enten bliver smittet eller sendes hjem i 14 dages isolation.
Det hænger ganske enkelt ikke sammen. Dels risikerer vi, at der ikke er sygeplejersker til at pleje patienter med andre sygdomme. Dels fører det højst sandsynligt til endnu flere smittede sygeplejersker.
I hjemmesygeplejen, på hospice og på mange private plejehjem er der mange medarbejdere, som ikke er vaccineret endnu, og her er udfordringen de samme: Hvem skal passe på terminalpatienten, plejehjemsbeboeren eller den ældre hjemmehjælpsmodtager, hvis de sundhedsfaglige medarbejdere bliver syge eller må gå i isolation?
Og hvad nytter det, hvis de medarbejdere, der har kontakt til de svageste ældre, risikerer at bære smitten med ind til svækkede ældre?
Det er helt uforståeligt, at arbejdsgiverne går med til at slække på arbejdsmiljøreglerne. Samtidig er det uacceptabelt, at myndighederne tillader, at der bliver gået på kompromis med de sundhedsfaglige medarbejderes sundhed og sikkerhed for at få arbejds- og vagtplaner til at hænge sammen.
Vi skal passe på vores sundhedsvæsen, så det ikke knækker. For hvad nytte gør det, at +85- årige bliver syge af alt muligt andet, hvis sundhedsvæsenet er tappet for medarbejdere og ikke kan behandle dem?
Vi beder ikke om at komme foran i køen men opfordrer til, at Sundhedsstyrelsen fordeler de vacciner der er, så både ældre og sundhedsfaglige kan blive vaccineret. Så må det tage lidt længere tid, før vi alle er i mål.
Vi skal passe på sygeplejersker og andre sundhedsfaglige medarbejdere, der holder hele vores sundhedsvæsen i gang – i stedet for at gamble med deres helbred.