En smartere teststrategi

Nem og hurtig adgang for sundhedsfaglige medarbejdere til at blive testet for Covid-19 kunne sikre, at dem, der passer de ældre og syge mennesker og som ikke er smittet, kan vende hurtigt tilbage til deres arbejde, foreslår Grete Christensen i Formandens Blog.

Oprettet: 17.09.2020

Sygeplejersker og andre sundhedsprofessionelle har igennem hele coronakrisen gjort, hvad de kunne, for at undgå at blive smittebærer af Covid-19. Tanken om uforvarende at komme til at smitte syge eller ældre med denne sygdom, som ingen kender og alle frygter, har fyldt meget, fordi man kan være smittebærer af Covid-19, før man selv mærker symptomerne.

Derfor er det forebyggende arbejde med god håndhygiejne og afstand så utrolig vigtigt for alle, der har patientnær kontakt. Ligesom værnemidler og den korrekte brug af værnemidler er helt afgørende for, at sundhedsprofessionelle kan gå på arbejde i tryg forvisning om, at de gør alt, hvad der er fagligt muligt for at undgå smittespredning.

Og netop derfor er det superærgerligt, når vi hører myndighedspersoner opfordre sundhedsprofessionelle til at ”tænke sig om en ekstra gang”, før de deltager i private fester. For alle sundhedsfaglige påtager sig allerede et stort personligt ansvar i deres professionelle virke. Vi skal alle tænke os om.

Myndighederne skulle hellere fokusere på at give sundhedsfaglige mulighed for at blive testet hurtigt og at få svar hurtigt. Derfor glæder det mig, at flere politiske partier i denne uge har åbnet for den debat.

I Dansk Sygeplejeråd hører vi, at der er stor forskel på teststrategiens praktiske udmøntning i forhold til, at sygeplejersker og andre sundhedsprofessionelle kan blive testet. Desuden hører vi mange fortælle, at man må vente i køen, til det bliver ens tur til at blive testet.

Men hvad nu, hvis der var et velfungerende testspor, et ’fast track’ a la check-in i lufthavnen, som gør det nemt for dem, der arbejder i sundhedssektoren at blive testet med kort varsel og få svar hurtigt? Det ville spare sundhedsvæsenet for mange planlægningsmæssige kvaler. For med et ’fast track’ for test af sundhedsprofessionelle kunne man sikre, at dem, der passer de ældre og syge mennesker og som ikke er smittet, kan vende hurtigt tilbage til deres arbejde.

Vi står ikke alene med dette ønske. Bioanalytikernes formand, Martina Jürs, spurgte forleden, om vi mon ikke bør teste smartere fremfor alene at øge testkapaciteten? Sundhedsministeren varslede forleden ved Danske Regioners generalforsamling en mere ensartet teststrategi. Og WHO anbefaler, at sundhedsprofessionelle jævnligt kan blive testet.

Der er med andre ord en vis enighed om, at den danske teststrategi for Covid-19 godt kunne trænge til ”at få strammet bardunerne”, som bioanalytikernes formand skrev forleden.

Hvis tilbuddene findes, ligger her en vigtig opgave for arbejdsgiverne. Gør de tilstrækkeligt for at gøre det enkelt at blive testet for medarbejderne? Er medarbejderne godt nok informeret? Noget tyder i hvert fald på, at mange af vores medlemmer tilsyneladende ikke kan se, at der er indgået aftaler om jævnlig testning, og som tværtimod oplever, at det er problematisk at blive testet.