Ferieklar

For de medlemmer, som også er på vej ud i sommerlandet, er denne sommerferie måske en af de mest tiltrængte i mange år efter et dramatisk anderledes forår i coronaens skygge, skriver Grete Christensen.

Oprettet: 01.07.2020

De fleste danskere er i disse dage på vej på ferie. For de medlemmer, som også er på vej ud i sommerlandet, er denne sommerferie måske en af de mest tiltrængte i mange år efter et dramatisk anderledes forår i coronaens skygge.

Ferie betyder god tid: Til at slappe af, være sammen med dem, man elsker og holder af, og god tid til refleksion.

Jeg synes, der er meget at reflektere over. Coronakrisen har vendt op og ned på mange ting, og verden er ikke den samme, som før de dage i februar, da krisen begyndte.

Vi sygeplejersker nød for en stund superheltestatus i befolkningens øjne. Mange gik forrest i hjælpen – både til at behandle de syge – og til at beskytte de svækkede borgere, der var i højrisikogruppen, hvis først Covid-19 fik fat.

Mange medlemmer er de seneste uger blevet bedt om fortsat at stå forrest i coronaberedskabet, hvis epidemien blusser op. Forude venter derfor et efterår, som for mange vil betyde dage på stamafdelingen i kombination med, at mange af jer vil være en del af det fortsatte beredskab.

Heltestatus eller ej - forhandlinger i kredsene om vilkårene for medlemmernes deltagelse i beredskabet har været hårde, ligesom vi i de centrale forhandlinger har mødt modstand hos arbejdsgiverne i vores krav om at skabe rimelige rammer for de kommende måneder, som for mange hospitalsansatte vil medføre dobbeltarbejde.

Og forude venter mindst ligeså svære forhandlinger om OK-21, som vi så småt indleder forberedelserne til i august, når vi begynder at samle jeres ønsker ind til, hvad vi skal kæmpe for. Vi skal ikke regne med at komme sovende til noget som helst.

Derfor kunne jeg godt tænke mig at opfordre alle til at bruge et øjeblik på at reflektere over: Hvad er vigtigt for dig i dit arbejde som sygeplejerske?

For sygeplejersker har under coronakrisen vist, at vi spiller en central rolle på flere forskellige poster i sundhedsvæsenet, hvis vi får mulighed for det. Den indsigt skal vi bruge til at gøre os klar til at udvide vores virkefelter i fremtidens sundhedsvæsen. Og til at sikre de rette rammer for vores arbejde.

Vi har brug for at finde fælles fodslag, hvis vi skal opnå indflydelse både ved OK-21 og i de forhandlinger om en ny sundhedsaftale, vi ved er på vej. For coronakrisen har accelereret bevægelsen hen imod fremtidens sundhedsvæsen, og fremtiden er lige rundt om hjørnet.

God sommer!