Historien, der gentager sig

Det er betryggende at vide, at sygeplejersker altid leverer det, som hele befolkningen ønsker. Til gengæld er det tankevækkende – ja nærmest tragisk - at den lønmæssige anerkendelse fortsat er så ringe, skriver Grete Christensen i Formandens Blog.

Oprettet: 21.01.2021

I januar for 70 år siden stævnede det danske hospitalsskib Jutlandia ud mod sydøst-Asien for at behandle amerikanske soldater, som blev såret i Koreakrigen.

I de tre år, krigen varede, blev det til tre togter. Først blev kun soldater behandlet, men senere tog Jutlandias læger og sygeplejersker sig også af at behandle koreanske civile og børn.

I alt 275 danske sygeplejersker deltog i arbejdet på Jutlandia. Nogle sygeplejersker rejste ud af eventyrlyst. Men at være sygeplejerske er andet og mere end eventyr – det er også at redde liv. Beretninger fra deltagende sygeplejersker fortæller om, hvordan alle arbejdede utrætteligt og til tider i døgndrift.

Sådan er det også i dag. Landet over knokler sygeplejersker løs i hvad der snart runder et års sundhedskrise i Coronaens tegn. På covid-19-afsnit på hospitalerne står de last og brast med patienter i respirator 24-7, og holder et vågent øje med alle vitale kropsfunktioner, indtil patienterne er kommet igennem covid-19. På andre hospitalsafsnit holder de gang i de af hospitalernes øvrige aktiviteter, som ikke er lukket ned til trods for, at 2.  bølge er hårdere end 1. bølge sidste forår. Og i kommunerne tilser og plejer hjemmesygeplejersker covid-19 patienter, som er udskrevet fra hospitaler eller som har været syge med covid-19 derhjemme. Imens klør sundhedsplejerskerne, plejehjemslederne, konsultationssygeplejerskerne på. naturligvis.

Det er betryggende at vide, at sygeplejersker altid leverer det, som hele befolkningen ønsker. Til gengæld er det tankevækkende – ja nærmest tragisk - at den lønmæssige anerkendelse fortsat er så ringe. Historien gentager sig: Sygeplejerskerne er klar som altid - på trods af - ikke på grund af – lønnen.

Jutlandia er en fantastisk historie, som vi kan være stolte af, og som Sydkorea har rost os for. Historien om løngabet er til gengæld en skamplet i et land, der bryster sig af ligestilling mellem kønnene.

Gid 2021 må blive året, hvor det danske samfund omsider retter op på denne historiske urimelighed – så sygeplejerskernes løn kan blive en historie, vi også kan blive stolte af.

Følg Gretes blog

Du kan abonnere på bloggen ved at tilvælge 'Gretes blog' under notifikationer fra DSR-C.

Tilmeld notifikationer