Ikke glemme: Husk at stemme

Vi har brug for alles stemmer, skriver Grete Christensen i Formandens Blog. Både til at afslutte urafstemningen om OK21 og til at udbrede budskabet om vores krav om ligeløn. Påsken er en god anledning til at fortælle venner og familie, hvorfor de skal støtte #Lønløftet.

Oprettet: 24.03.2021

Vi har brug for jeres stemmer.

I aften kl. 20 lukker urafstemningen om OK21. Det er afgørelsens time, om medlemmerne bakker op om resultatet af OK21-forhandlingerne. Husk at stemme, hvis du ikke har gjort det allerede, for din stemme har også vægt.

Sammen med Hovedbestyrelsen og DSR’s Kongres anbefaler jeg fortsat et ja. Jeg håber inderligt, at vi efter i dag kommer ud med et resultat, der kan samle kræfterne om #Lønløftet.

Vi har virkelig brug for alle gode kræfter for at lykkes med #Lønløftet. Der er brug for at få skabt mere åbenhed og respekt om løn til alle kvindedominerede grupper, som får alt for lidt i forhold til deres kompetencer, uddannelse og ansvar.

Derfor er der også bud efter din stemme i forhold til #Lønløftet – i mere en én forstand.

Hvis du ikke allerede har skrevet under på #Lønløftet, så gør det hurtigst muligt. Siden vi lancerede vores kampagne for ligeløn på Kvindernes Internationale Kampdag 8. marts, har næsten 45.000 skrevet under på #Lønløftet. Med underskriftindsamlingen vil vi overbevise landets politikere om, at de har ansvaret for at løse traditionelle kvindefags lønefterslæb, fordi de var med til at skabe det i sin tid – i 1969.

Jeg håber, at du også vil dele #Lønløftet blandt dine venner på Facebook og Instagram.

Og det vil være fantastisk, hvis du vil tage #Lønløftet med, når du mødes med venner og familie til påskefrokost eller, hvis du skal i sommerhus i påskedagene – indenfor forsamlingspåbuddets rammer, naturligvis.

Fortæl alle, du møder, hvorfor ligeløn også er din kamp, og hvorfor du har brug for, at de bakker op. Fortæl dem, hvorfor du er mere værd.

Din personlige historie kan gøre en forskel – og dine venner kan gøre en forskel for dig – og for alle andre sygeplejersker og ansatte i traditionelle kvindedominerede fag, der er fastlåst i et skævt lønhieraki fra 1969.

Sagen er, at mange er enige med os – og koret vokser. Men vi har brug for endnu flere for at råbe politikerne op. Vi har brug for at knytte alliancer med andre traditionelle kvindedominerede fag og på tværs af faggrupper, køn og politiske overbevisninger.

Som du måske har set, så er vores beskæftigelses- og ligestillingsminister indtil videre veget udenom. Han mener, det vil være at blande sig i den danske model for løndannelse på arbejdsmarkedet. Men han bakker da op om ligeløn, siger han.

Det er naturligvis ikke godt nok. Den melding er vi blevet spist af med så mange gange, at det heldigvis preller af på de fleste. For i 2021 er der noget, der tyder på, at strukturel sexisme ikke kan fejes ind under gulvtæppet med advarsler om, at det truer den danske model.

Jeg kender ikke nogen, der vil bruge den her diskussion til at underminere den danske model. Derfor er det på tide, at vi sender den argumentation på museum.

Det – og en hel del mere - vil jeg fortælle ministeren, når jeg lige efter påske skal mødes med Peter Hummelgaard.

Jeg vil også forklare ham, at vi derimod har brug for et håndfast løfte nu om, at politikerne i Folketinget omsider påtager sig ansvaret for at løse det problem, deres forgængere på Christiansborg skabte for mere end 50 år siden.

Mange er heldigvis enige med os. Det gælder blandt andet partierne Enhedslisten og Frie Grønne i Folketinget. En samlet fagbevægelse har også anerkendt og givet håndslag på at løfte sagen om uligeløn til traditionelle kvindefag ind på Christiansborg.

Og koret vokser. Kvinderådet støtter vores krav, Institut for Menneskerettigheder og rigtig mange danskere, som har sat deres underskrift på #Lønløftet.

Senest har kvinder fra erhvervslivets top også meldt sig på banen. Erhvervskvinden Mia Wagner, som også er kendt fra TV-programmet Løvens Hule, skrev for nylig, at hun er blevet feminist for sine døtres skyld, fordi der er brug for en ny verdensorden – i lyset af World Economic Forum prognose om, at det vil tage 257 år før der globalt set er lige økonomiske muligheder mellem mænd og kvinder.

#Lønløftet samler med andre ord danskerne på tværs af økonomiske, politiske, faglige og sågar også kønsmæssige skel. Ganske enkelt fordi ingen ved deres fulde fem går ind for kønsbestemt uligeløn i 2021.

Dét skal vi vise politikerne! Så kopier linket til #Lønløftet og få alle på din vej til at skrive under.