Kommunale sygeplejersker venter på vaccine

Vacciner mod Covid-19 tænder et lys i mørket. Men noget tyder på, at en gruppe frontmedarbejdere enten er blevet glemt eller ignoreret: de kommunale sygeplejersker i hjemmeplejen, sundhedsplejen og akutteams. De bør vaccineres straks, skriver Grete Christensen.

Oprettet: 05.01.2021

Hen over julen og nytåret er Danmark begyndt at vaccinere de mest sårbare borgere mod Covid-19. I Sundhedsstyrelsens strategi for udrulningen af vacciner er også frontmedarbejdere i sundhedsvæsenet og ældreplejen omfattet i første bølge af vaccinationer.

Det tænder et lys i mørket for os alle. I Dansk Sygeplejeråd har vi haft tillid til, at vi kunne regne med, at strategien blev fulgt.

Men noget tyder på, at en gruppe frontmedarbejdere enten er blevet glemt eller ignoreret: de kommunale sygeplejersker i hjemmeplejen, sundhedsplejen og akutteams.

I Region Sjælland har DSR’s tillidsrepræsentanter netop delt deres undren over, at kommunale sygeplejersker ikke er blevet indkaldt til vaccination.

Den undren deler jeg – ikke mindst med tanke på, at smittetrykket er højt i Region Sjælland. Og i lyset af Statsministeren på pressemødet tirsdag d. 5. januar har meddelt, at Danmark nu igen er i højeste risikoniveau – blandt andet på grund af et ekstremt pres på sundhedsvæsenet – ja, så virker det helt grotesk.

Hjemmesygeplejersker og sundhedsplejersker er i allerhøjeste grad frontmedarbejdere. Hver dag besøger de borgerne i deres eget hjem. For sundhedsplejerskerne har der på intet tidspunkt været restriktioner, og alligevel har de endnu ikke fået tilbudt vaccination, til trods for at de kommer i manges hjem.

Tilsvarende med hjemme- og akutsygeplejersker, som også fortsat er i kontakt med mange borgere i løbet af en arbejdsuge. De kommer ofte tæt på i behandlingen af sår, medicinering eller andre behandlinger. Men heller ikke her har man fået tilbudt vaccination endnu, lyder meldingen.

Det fremkalder naturligvis stærke følelser: Hvordan kan man i medierne læse om, at ”nu vaccineres frontpersonalet i sundhedsvæsenet”, når de kommunale udkørende sygeplejersker ikke er omfattet?

Og hvorfor gør man nu klar til at rulle vaccinationer ud til næste befolkningsgruppe, når man stadig mangler de kommunale frontmedarbejdere?

Nogle har spurgt deres ledere og fået det svar, at så gerne kommunerne end ville, så kender de ikke sundhedsmyndighedernes plan. Derfor ved de ikke, hvilken besked, de skal give de kommunale sygeplejersker.

Vi ved, at der ikke er mange vacciner at tage af, men vi har stolet på, at frontpersonale ville få tilbudt vaccinen først sammen med alle de sårbare.

Hvis situationen i Region Sjælland ikke er en enlig svale men et billede, der kendetegner kommuner i alle regioner, så bliver Sundhedsstyrelsens plan om, at frontpersonale vaccineres i første bølge, ikke efterlevet.

Det er et alvorligt problem, som sundhedsmyndighederne straks må rette op på. De kommunale sygeplejersker ER frontpersonale, for de er ude blandt borgere hver eneste dag. De kan ikke arbejde hjemmefra. Derfor skal de straks vaccineres.

 

Følg Gretes blog

Du kan abonnere på bloggen ved at tilvælge 'Gretes blog' under notifikationer fra DSR-C.

Tilmeld notifikationer