Flere har i den senere tid spurgt mig, hvorfor det altid er Dansk Sygeplejeråd, der kæmper for bedre løn? Det er naturligvis, fordi der er noget galt med lønnen til sygeplejersker, svarer jeg.
Sådan er det. Lønnen svarer simpelthen ikke til vores uddannelse, opgaver og ansvar. Derfor er det også helt naturligt, at det igen er sygeplejerskerne, der går til kamp mod kønsbestemt uligeløn.
På Kvindernes International Kampdag mandag lancerede vi derfor Dansk Sygeplejeråds kampagne #LØNLØFTET, som har til hensigt at få politikerne til at løfte sygeplejerskernes mangeårige lønefterslæb. Det gør vi, fordi politikerne skabte grundlaget for lønefterslæbet – og de skal derfor også forpligte sig til at løse det. Desuden gør vi det, fordi ligeløn ikke kan opnås ved forhandlingsbordet, som vi har set i de netop overstående overenskomstforhandlinger.
I dag indtager to tillidsrepræsentanter for sygeplejerskerne i Kreds Midt så Christiansborg. Okay, de har fået lov til at stille op på hovedtrappen til Folketinget – men det er også et godt sted.
På trappen skal de to tillidsrepræsentanter mødes med Pernille Skipper, der er ligestillingsordfører for Enhedslisten, og hun har indvilget i at bære et brev og honninghjerter ind i hjertet af vores folkestyre. Brevet og hjerterne er stilet til beskæftigelses-og ligestillingsminister Peter Hummelgaard og hele Ligestillingsudvalget.
Pernille Skipper har nemlig kaldt ministeren i åbent samråd om Tjenestemandsreformen, og Ligestillingsudvalget skal høre, hvad ministeren sammen med regeringen vil gøre for at løse den historiske brøler, der blev begået mod sygeplejerskerne og alle andre kvinder i 1969. Her blev vi indplaceret meget lavt i det lønhieraki, der siden har styret – og fastlåst – sygeplejerskers løn på et lavere niveau end traditionelle mandefag med samme uddannelseslængde.
Enhedslisten har som bekendt ikke flertal i Folketinget, men jeg er glad for, at mindst ét parti har lyttet til vores synspunkter og bakker os op. Senest har Frie Grønne også tilsluttet sig vores dagsorden. Ja faktisk, tæller hver en stemme jo, for der skal 90 stemmer til i Folketinget for at få flertal for vores dagsorden. Når det sker, så kan vi rykke ved lønefterslæbet for sygeplejersker – og forhåbentlig bane vejen for andre traditionelle kvindefag med samme problemstilling.
Vi har brug for alle kvinder og mænd på dækket! Derfor er det fantastisk, at tillidsrepræsentanterne fra Kreds Midt har taget vejen til Christiansborg. Men vi ved også at der er meget mere engagement og kreativitet derude, og det skal vi udnytte. Derfor var det også fantastisk i fredags, da vi på kongressen udvekslede ideer om, hvordan vi hver især kan bidrage til at råbe politikerne op. Vi er ved at kigge alle forslagene igennem – men kreativiteten alene vidner om en stor lyst til at engagere sig.
I Dansk Sygeplejeråd vil vi gøre alt hvad vi kan for at levere skyts, facts og meget mere, og der vil blive rig lejlighed til at engagere sig i dialogen lokalt, regionalt og nationalt.
Engagementet kan antage mange former. Mens vi laver underskriftindsamling, har andre sat et borgerforslag op for et opgør med Tjenestemandsreformen. Det er to forskellige veje til det samme mål. Og vi har brug for alle gode initiativer.
I virkeligheden starter aktivisme ved spisebordet, på arbejdet, eller i snak med vennerne. Vi kan hver især udbrede budskabet om, at vi - på trods af hvad mange tror - har et historisk lønefterslæb, som ikke kan løses ved forhandlingsbordet, men kræver politisk handling, og at strukturel sexisme som kønsbestemt uligeløn ikke hører hjemme i Danmark anno 2021.
Måske er det foråret i luften? Måske er det den massive opbakning, vi ser rundt omkring os til at gøre op med uligeløn? Jeg kan ikke sætte fingeren på det helt præcist, men jeg tror på, at kampen for bedre løn til sygeplejersker, som jeg har været med til at kæmpe for i så mange år, har fået ny vind i sejlene.
Jeg håber, at rigtig mange af vores medlemmer også fornemmer de nye vinde og får lyst til at engagere sig på den ene eller anden måde, så vi kan få #LØNLØFTET indfriet og omsat til et løft til sygeplejerskerne.