Tak er godt – men vi er mere værd
Det er OK21-tid, og slutspurten er gået ind med møder med arbejdsgiverne. De kender vores krav - og nu skal der forhandles, skriver Grete Christensen i Formandens Blog.
Det er OK21-tid, og slutspurten er gået ind med møder med arbejdsgiverne. De kender vores krav - og nu skal der forhandles, skriver Grete Christensen i Formandens Blog.
I disse dage arbejder en stor del af medarbejderne i Dansk Sygeplejeråds sekretariat på højtryk med at lande et godt resultat for medlemmerne ved de igangværende overenskomstforhandlinger.
I hører ikke meget til os lige nu, for traditionen tro er forhandlingsprocessen som et isbjerg: 9/10 af aktiviteterne foregår under overfladen – i virtuelle, lukkede forhandlingsrum, for ikke at afsløre taktik eller at udstille modparten. Kun den sidste lille tiendedel stikker op over overfladen og gør sig bemærket.
Sådan en lille tip vil du kunne se i dag, hvor vi lancerer en ramme til dine sociale medier, med teksten: ”Tak er godt – men vi er mere værd”. Jeg håber du vil bruge den.
Takken er først og fremmest rettet mod danskerne. Vi er glade for den opbakning og de rosende ord, sygeplejersker over hele landet har fået med på vejen under Coronapandemien. Sygeplejerskers indsats bliver højt værdsat, og det er dejligt med den anerkendelse af sygeplejerskernes vigtige rolle i sundhedsvæsenet.
Men. Vi er mere værd.
Så kort kan vores krav ved OK21 siges. Det er en klar besked til arbejdsgiverne om, at vi vil se vores indsats behørigt belønnet nu. Ikke bare fordi det er Coronatid, men fordi sygeplejersker har et lønefterslæb.
Og det er en lige så klar besked til politikerne – som fx Enhedslistens Pernille Skipper, som vi mødtes med forleden i rækken af møder med christiansborgpolitikere.
Vores evner skal belønnes – både bagud – men i særdeleshed også fremadrettet. Vi skal have et lønløft, der kan mærkes, og som giver sygeplejersker mod på at fortsætte i faget, mod på at lade sig rekruttere – og som giver fremtidige generationer lyst til at uddanne sig i vores fantastiske fag.
Vi er en del af et formidabelt sundhedsvæsen, som har vist sin styrke og levedygtighed under corona. Det er takket være vores offentlige velfærdssystem, at Danmark er lykkedes med at afværge den store sundhedskrise, og dermed undgå at den udvikler sig til en økonomisk krise. Men det er også et sundhedsvæsen, der har været under pres i mange år. Derfor skal vi styrke det nu og investere i både væsen og medarbejdere, så vi er klar til at møde fremtidens udfordringer.
Både i EU og længere borte ser man til Danmark og den nordiske velfærdsmodel for svar, fordi vi har klaret sundhedskrisen godt.
Derfor er det også på tide, at arbejdsgiverne, vores politikere - og det private erhvervsliv - anerkender, at det danske sundhedsvæsen er i verdensklasse – og at vi skal have løn som fortjent.