Arbejdsmiljø er dødsens alvor
Coronakrisen har vist os, at vi ikke kan tage det gode fysiske arbejdsmiljø for givet – det er et tema, vi alle bør have fokus på hver dag.
Coronakrisen har vist os, at vi ikke kan tage det gode fysiske arbejdsmiljø for givet – det er et tema, vi alle bør have fokus på hver dag.
I dag er det international arbejdsmiljødag, og dagen er dedikeret til at hylde frontlinjepersonalet i Coronakrisen. I Dansk Sygeplejeråd deltager vi i #støtfrontlinjen koordineret af FH.
Verden over kæmper sygeplejersker og andre sundhedsmedarbejdere med at redde liv i den største pandemi i nyere tid. Coronaens farlighed betyder, at de offentlige arbejdsgivere her har en særlig rolle i at sikre frontlinjemedarbejdere mod at sætte livet på spil for deres arbejde.
Her i Danmark har vi gjort rigtig meget for at gøre op med farligt arbejdsmiljø igennem mange år. Vi har i dag et arbejdsmiljøsystem, der er med til at sikre, at man kan gå på arbejde i tryghed og sikkerhed for, at man kan gå derfra uden risiko for eget helbred.
Men pludselig er arbejdsmiljøet blevet dødsens alvor og højaktuelt, og vi har skullet kæmpe for at få de nødvendige værnemidler for at beskytte os selv, patienterne og vores kære derhjemme mod den nye virus. Coronakrisen har vist os, at vi ikke kan tage det gode fysiske arbejdsmiljø for givet – det er et tema, vi alle bør have fokus på hver dag. Det har vi heldigvis gode forudsætninger for, og det kan vi takke mange års vedholdende indsats for.
Og vi kæmper videre. Skader som følge af Covid-19 skal anerkendes som en arbejdsskade. Vi har sådan set vundet første runde i og med, at Arbejdstilsynet har anerkendt, at senfølger efter Covid-19 i princippet er erstatningsberettiget.
Men vi er ikke helt tilfredse med vilkårene for at få anerkendt skaden og tilkendt erstatning. Bevisbyrden kan blive svær at løfte, hvis man ikke er udsat for smitte dagligt, men kun en gang i mellem. Derfor skriver vi til beskæftigelsesministeren sammen med Lægeforeningen og opfordrer til, at bevisbyrden lettes. Det kan ikke være rigtigt, at sundhedsmedarbejdere i Danmark, som arbejder i døgndrift for at redde andres liv, skal kæmpe med systemet for at få anerkendt senfølger af Covid-19 som en arbejdsskade.