Samfundssind

Der er brug for, at alle udviser samfundssind- det handler også om at passe rigtig godt på sygeplejerskerne, skriver Grete Christensen.

Oprettet: 17.03.2020

infografik_grete_citat_coronaStatsministeren appellerer til alle om at vise samfundssind. Jeg er helt enig med hende: Den voldsomme situation, som vi alle står i – den enkelte sygeplejerske, familierne, arbejdspladserne, hele landet – kalder på, at vi alle udviser samfundssind.

Det gør vi både ved at minimere vores kontakt med hinanden, for ikke at sprede smitten. Og ved som samfund at passe rigtig godt på sygeplejerskerne og alle andre i sundheds- og ældresektoren, som skal passe på de syge.

Derfor er jeg rigtig glad for, at vi nu har fået en meget klar melding fra Sundhedsstyrelsen: Man skal ikke gå på arbejde, hvis man har selv mindre symptomer på at være smittet med covid-19.

Det er den rigtige beslutning. Som sygeplejersker er vi en helt central del af kampen mod corona. Og vi er også klar til at yde en kæmpe indsats, selvom det sker i uvante rammer eller på uvante tidspunkter. Når en sundhedskrise som den her viser sig – så stiller sygeplejerskerne op.

Men både fagligheden og sikkerheden skal være i orden. Vi hører desværre, at det nogen steder halter med de rette værnemidler og den rette instruktion. Vi har været i kontakt med både Danske Regioner og med KL om det problem. Beskeden fra myndighederne er, at der er værnemidler nok, men er der er et problem med fordelingen. Det arbejder de på at løse, siger Danske Regioner – som står for forsyningen til kommunerne også.

Sygeplejerskerne skal føle sig sikre. Det understreger vi gentagende gange for arbejdsgiverne. Det er helt ude på den enkelte arbejdsplads, den sikkerhed konkret skal på plads. Og jeg ved, at der ude lokalt arbejdes sammen på at finde løsninger mellem ledelsen og medarbejderne. Jeg er sikker på, at alle gør deres allerbedste og agerer i den bedste mening. Er der alligevel problemer, bør du kontakte DSR – din AMiR, TR eller kredsen.

Jeg har gjort det klart for alle arbejdsgiverne, at vi som sygeplejersker er helt klar til at tage et kæmpe slæb i den kommende periode. Men jeg har også gjort det klart, at hvis vi skal holde til at stille op i en længere periode, som alt tyder på, skal vi have ordentlig sikkerhed og der skal passes på jer.

Det er at vise samfundssind overfor os i sundheds- og ældresektoren.