Vi skal undgå italienske tilstande

Det er voldsomme billeder vi ser fra Italien og andre lande som f.eks. Spanien i de her dage.

Oprettet: 25.03.2020

Vores internationale organisation, ICN, har sammen med vores italienske søsterorganisation, CNAI sendt en advarsel ud: 9 pct. af alle smittede med COVID-19 i Italien er sundhedspersonale - det er vigtigt med det rette beskyttelsesudstyr til alle ansatte i hele sundheds- og ældresektoren, understreger vores italienske kolleger.

Som formanden for CNAI siger i den nyhed, vi har lagt på dsr.dk i dag: ”Sygeplejerskekollegaer har fortalt mig, at de føler, at de går i krig med papirskjolde og legetøjspistoler. Vi har brug for forsyninger nu, ikke i morgen,”.

Der skal vi ikke hen i Danmark! Og jeg oplever heldigvis, at vi bevæger os mod et andet sted, hvor alle er bedre forberedt, når den forventede store bølge af COVID-19-patienter begynder at fylde det danske sundhedssystem.

Der er en kæmpe omorganisering i gang. Det giver selvfølgelig nogle usikkerheder. Vi har spurgt tillidsrepræsentanterne om, hvordan det opleves. Hver femte tillidsrepræsentant oplever usikkerhed i forhold til arbejdsgange med smittede patienter og borgere. Og hver sjette oplever usikkerhed i forhold til kontakt med ældre svækkede borgere. Det er f.eks. ændrede arbejdsplaner, nye arbejdssteder og nye arbejdsopgaver, der bliver fremhævet som områder, der skaber usikkerhed.

Den usikkerhed skal vi tage alvorligt. Som sygeplejersker er vi heldigvis vant til at finde løsninger i nye situationer og har de grundlæggende hygiejnekundskaber til at beskytte os selv og andre. Men vi kan se, at der stadig er brug for opstramning rundt omkring – især i nogle kommuner, hvor retningslinjerne for f.eks. uniformer og værnemidler bliver forvaltet forskelligt. Sundhedsstyrelsen har netop sendt nye retningslinjer ud om beskyttelsesmidler for plejepersonale i bl.a. kommuner og fængsler. Håber de kan skabe mere klarhed.

Der er nogle udsatte grupper, der skal tages særligt hensyn til i arbejdsplanlægningen. Det er ifølge Sundhedsstyrelsen gravide, folk med nedsat immunforsvar, kroniske lidelser samt hjerte- og kræftpatienter. Jeg er sikker på at ledelserne og medarbejderne lokalt finder gode løsninger på det. Og ellers må du kontakte din egen læge, eller DSR, hvis du er usikker.

Værnemidler har jo været et meget stort emne de seneste dage. Jeg kan se, at vores opråb i hvert fald er blevet hørt. Whisky-destillerier har kast sig over at lave håndsprit, regioner er gået i gang med selv at producere mundbind og den nye portal ’Danmark hjælper Danmark’ har fået henvendelser fra flere end 400 virksomheder på et døgn

Viljerne er helt sikkert til stede. Og de kreative løsninger bobler frem. Jeg kan love, at vi også i DSR gør alt, hvad vi kan for at hjælpe jer som medlemmer, det gør vi i tæt dialog med såvel arbejdsgivere som myndigheder. Mit inderlige håb er, at vi sammen - på baggrund af regeringens stærke initiativer og befolkningens store sammenhold - kan undgå, at vi ender i italienske tilstande.