Vi står over for en anden tid, hvor Danmark langsomt åbner sig, men hvor risikoen for at flere bliver smittet atter vokser. Så beredskabet består, samtidig med at danskerne begynder at stille flere og flere krav til, at de, der står på venteliste, får mulighed for at blive behandlet.
I kølvandet på optrapningen af aktiviteter på sygehusene har Sundhedsstyrelsen netop udsendt nye retningslinjer for test, og det er godt nyt. Der er lagt op til en massiv forøgelse af indsatsen bla. for at gøre alt for at holde Covid-19-smittede ude af de dele af sundhedsvæsenet, som har været på vågeblus og som nu gradvist genåbner.
Det betyder bla. at sygeplejersker og andre sundhedsfaglige med øjeblikkelig virkning kan selvvisitere til at blive testet selv med milde symptomer. Det betyder også, at patienter, som indkaldes til operation eller ambulant undersøgelse på hospitalet – eller som skal til speciallæge eller tandlæge – skal testes, før de træder ind ad døren. Sundhedsmedarbejdere kan dermed få vished for, om de er smittet eller ej, og dermed kan de få tryghed omkring deres arbejdssituation.
En anden god nyhed er, at vi nu har fået en officiel anbefaling fra Sundhedsstyrelsen, som betyder, at medarbejdere i sundheds-, social og ældreplejen ude i kommunerne fremover kan bære værnemidler, hvis de er usikre på, om de står overfor en borger, som er smittet. Vi kunne have ønsket os retningslinjer, der dikterer brug af værnemidler i bestemte situationer. Nu står vi med en anbefaling, og det er altså så langt, myndighederne vil strække sig.
Hovedsagen må være, at vi nu kan få den tryghed i arbejdssituationen, vi har efterlyst: Sundhedsfaglige medarbejdere har nu RET til at bruge værnemidler, og både medarbejdere og borgere har mulighed for at bære værnemidler i situationer med nærkontakt for at beskytte sig selv og hinanden.
Det er her værd at bemærke, at KL i et notat til alle direktører tager anbefalingen til sig og instruerer om, at visir kan bæres straks. Så der er ingen grund til at holde sig tilbage: På med visiret, hvis det kan gøre dig og borgere og patienter trygge.
Vi må bruge de værktøjer, vi får. Og vi må insistere på tryghed i arbejdet – det er vores stærkeste våben imod Covid-19.