Politisk handling nu

Sygeplejersker har strukket sig langt – nu er det politikernes tur til at strække sig, skriver Grete Christensen.

Oprettet: 24.11.2021

Vi ser lige nu en massiv stigning i indlæggelsestal af såvel covid-19 som andre infektioner, og alt tyder på, at vi kigger ind i en vinter, som kan blive både kold og lang.

Derfor ser vi, at man i flere regionerne aflyser planlagte operationer og aktiviteter, fordi man bliver nødt til at samle ressourcerne om de akutte patienter, og om nødvendigt sætte behandlingsgarantien på pause.

Men vi har også brug for at regionerne gør, hvad der skal til, for at holde fast på de sygeplejersker, som fortsat er ansat, for at få sygehusenes aktiviteter til at hænge sammen. Og det handler bla. om løn.

Samtidig kan vi høre, at der er meget få eller ingen ansøgere til mange af de ubesatte stillinger, så det er på høje tid at gøre noget, der er ventet alt for længe.

I øjeblikket er presset på hospitalerne så stort, at patienterne mærker det på egen krop, og selv om såvel sygeplejersker som mange andre medarbejdere forsøger at gøre hvad de kan på deres vagt, så er det ofte ikke tilstrækkeligt. For der mangler kolleger i hver eneste vagt, og de kan selv se ind i, at vagterne bliver forlænget, eller at fridage bliver inddraget, og på den måde kan de ikke fortsætte.

Vi har i lang tid talt om det voldsomme pres på hospitalerne, men det er ikke kun der. For nu flyttes patienterne endnu hurtigere ud fra hospitalerne, hjem i eget hjem eller på plejehjem tidligere end før med det resultat, at de medarbejdere, som arbejder i kommunerne, bliver presset på deres fagligheder. I kommunerne er borgerne afhængige af, at det tværfaglige samarbejde mellem uddannede sosu-medarbejdere og sygeplejersker fungerer, så de kan løfte såvel de komplekse sygeplejefaglige indsatser som den grundlæggende sygepleje i fællesskab. Derfor er det afgørende, at der er tilstrækkelig mange medarbejdere også her.

Det er derfor på høje tid, at der findes løsninger for at kunne fastholde sygeplejerskerne, det har vi alle brug for.

Der er flere regioner og kommuner som har besluttet at afsætte penge til at gøre det muligt at fastholde sygeplejersker og andre, men det er nu at der skal handles alle steder.

Vores sundhedsvæsen er i knæ, det har såvel sundhedsministeren som Anders Kühnau udtalt, og et sundhedsvæsen i knæ med en ny Coronabølge foran os, det er der ingen af os, der ønsker.

Sygeplejerskerne har strakt sig rigtig langt for at holde sammen på sundhedsvæsenet, nu er det politikernes tur til at strække sig.

Der er behov for handling nu.