Et balanceret resultat - baggrund for afstemning (staten)
Baggrund for vejledende afstemning på statens område.
Baggrund for vejledende afstemning på statens område.
en danske økonomi er i bedring. Det har vi mærket under overenskomstforhandlingerne, og det afspejler sig også i resultatet. Vi har skabt et resultat, der er bedre end de to foregående forlig, og denne gang er vi mere sikre på, at købekraften bevares.
Finansministeriet har styret forhandlingerne meget stramt og har haft store krav til løntilbageholdenhed og ledelsesrettens frirum. Kravet om, at den offentlige lønudvikling konsekvent skal ligge under den private, er udtænkt i kontorerne i Finansministeriet og kom til udtryk i de nye stramninger i den såkaldte reguleringsordning.
Problemet med de nye stramninger er, at de bliver en barriere for ligelønnen. Mere end nogensinde er det tydeligt, at ligelønsproblemet ikke kan løses ved overenskomstforhandlingerne. Løngabet i Danmark kræver en politisk løsning. Jeg har opfordret organisationerne i CO10 til at vi skal styrke vores samarbejde og bruge den kommende periode til at ruste os godt og grundigt på i fællesskab at levere et modsvar til Finansministeriets behandling af den offentlige sektor.
På trods af den stramme styring har vi fået fornuftige lønstigninger, som sikrer reallønnen. Desuden har vi fået sat fokus på det lokale samarbejde og arbejdsmiljø. Du kan i det følgende se de resultater, vi har opnået for dig som statsansat.
Det er Hovedbestyrelsens vurdering, at vi i lyset af den økonomiske situation og arbejdsgivernes meget skrappe krav et noget frem til det bedst mulige resultat. Med den forventede prisudvikling i perioden, skønner vi, at din købekraft er sikret.
Derfor anbefaler Hovedbestyrelsen, at du stemmer ja
Med venlig hilsen
Grete Christensen
Formand for Dansk Sygeplejeråd og Sundhedskartellet
Det der følger af det generelle forlig, og som har betydning for sygeplejersker ansat i staten er:
Se, hvordan lønnen ændres for ansatte i staten
Øvrige tillæg reguleres tilsvarende. Pension og særlig feriegodtgørelse stiger som følge af generelle lønstigninger. Værdien af tillæg for at arbejde i aften-, natte- og weekendvagt mv. stiger også, når lønnen stiger.
Der blev ikke afsat puljemidler til forhandling af organisationsaftalerne, da parterne er enige om, at flest mulige midler bruges på generelle lønforbedringer. Flere af organisationsaftalerne er derfor videreført uden ændringer ved OK15.
Vi har sammen med Moderniseringsstyrelsen udarbejdet et bilag til organisationsaftalen, hvor de centrale parter har formuleret en række opmærksomhedspunkter, som de lokale parter kan handle efter i hverdagen. De emner, der anføres i bilaget, giver en række anvisninger om, hvordan det gode arbejdsmiljø, kvaliteten og den sociale kapital kan fremmes på den enkelte arbejdsplads. Her kan nævnes:
Se resultatpapiret Arbejdstid på de statslige arbejdspladser - parternes fælles initiativer
Her er parterne blevet enige om, at aftalen videreføres uændret. Parterne har også aftalt et periodeprojekt om ”Anerkendelse af den gode undervisning”, hvor der sættes fokus på, hvordan man kan anerkende og belønne den gode undervisning.
Lignende initiativ er aftalt i AC forliget. CO10 har betinget vores medvirken i periodeprojektet med, at det bliver et fællesprojekt med AC og ikke to parallelle projekter.
Parterne er her blevet enige om, at der i denne overenskomstperiode søges at få sammenskrevet en række aftaler for sundhedsorganisationer. Enighed om at søge en sammenskrivning har været flere gange siden 2008 uden held. B- siden har tidligere indsendt et forslag uden at få respons.
Alle øvrige aftaler videreføres uændret frem til 31. marts 2018. Det gælder følgende:
Læs mere i