Tænk trivsel: SLS 2021-22
I maj 2021 besluttede årsmødet, at SLS i 2021-22 skal tænke trivsel ind i indsatser på tværs.
I maj 2021 besluttede årsmødet, at SLS i 2021-22 skal tænke trivsel ind i indsatser på tværs.
Corona har sat sine spor i os alle, og særligt det sociale samvær har lidt under pandemien. Flere undersøgelser blandt studerende på videregående uddannelser viser en stigning i mistrivsel og ensomhed på studiet under Corona blandt andet fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
I SLS arbejder vi for at sikre og forbedre de sygeplejestuderendes vilkår under uddannelsen, herunder også trivsel på studiet.
Formålet er at organisationen fremadrettet har et øget fokus på trivsel, særligt det sociale samvær blandt studerende. Som organisation bør vi være et forbillede, og gå forrest ved at arbejde aktivt for det sociale samvær internt i organisationen, og eksternt for vores medstuderende ude på uddannelsesinstitutionerne, så vi alle bliver dygtige fremtidige sygeplejersker.
Årsmødet vurderer at det er muligt at arbejde aktivt med dette sideløbende med andre indsatsområder. Dette kunne ske via allerede-etablerede indflydelsesveje v. fx afdelingernes relationer til uddannelsesinstitutionerne eller forretningsudvalgets deltagelse i Ungetrivselsrådet.
Det betyder, at det er muligt at arbejde med den sociale trivsel, samtidig med at organisationen fokuserer på andre indsatsområder.
Det manglende sociale samvær har haft store konsekvenser for studerendes trivsel. Det har betydning for de studerendes faglige netværk, deres faglige sparring og deres mentale velbefindende. Dette fremgår også af SLS politikpapirer omkring studieforhold.
SLS’ Landsbestyrelse har undersøgt betydningen af socialt samvær og trivsel for studiemiljøet. Det er sket ud fra tre forskellige perspektiver:
Efter vidensdeling med de Lærerstuderendes Landskreds (LL), er det tydeligt, de også ser det sociale samvær som værende essentielt for det faglige udbytte. Samtidig fortæller de også, at corona-epidemien har udfordret det sociale samvær, og dermed haft en negativ betydning for studiemiljøet, både fagligt og mentalt.
LL har igangsat flere initiativer for at sikre det sociale samvær på studiet og i organisationen. Det gøres på et politisk, fagligt og socialt niveau, - hvilket udfoldes under afsnittet om ideer til indsatser. Det vil vi i SLS gerne lade os inspirere af.
Foruden Corona-epidemiens betydning for studerendes trivsel på studiet, har vi i organisationen implementeret en ny organisatorisk struktur. Dette har medført meget produktivt og godt politisk arbejde, men samtidig har det også betydet udfordringer for det sociale fællesskab. Det tyder på at fællesskabet en vigtig faktor for SLS-aktive. Relationerne dannes når vi mødes med hinanden på tværs af landet. I SLS mener vi, at det er relationerne som skaber et bæredygtigt, forpligtende, modigt og handlekraftigt fællesskab.
Er du nysgerrig på indsatsen? På Aktivguiden (login for aktive) kan du dykke ned i ideer til konkrete indsatser. Hvis du endnu ikke er SLS-aktiv men har lyst til at være med og kæmpe for trivsel på dit studie, så kan du kontakte din lokale SLS-afdeling. Her kan du spille ind med dine perspektiver, ideer og erfaringer i et stærkt fællesskab af sygeplejestuderende.
På Årsmødet blev der tilføjet et nyt politikpapir om bæredygtighed - læs det her.
Der blev også ændret i politikpapiret om ligestilling og mangfoldighed - læs det her.
Der blev også valgt to indsatsområder for SLS-arbejdet det kommende år:
Årsmødet er den øverste myndighed i SLS og sætter rammer og retning for organisationen. Vi holder årsmøde hvert år i...
SLS' vedtægt og det organisatoriske grundlag for SLS-aktive beskriver, hvordan vi er bygget op og gerne vil...
SLS' holdninger og visioner er beskrevet i princip- og visionsprogrammet og i en række politikpapirer.