Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Faglig kommentar: Van Gaghs aforismer

Det er egentlig besynderligt, at et fænomen som humor, der virkelig kan bygge bro mellem mennesker, overses så markant i sygeplejefaglig litteratur.

Sygeplejersken 1997 nr. 51, s. 21

Af:

Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder

"Vi skulle egentlig have indført demokrati på afdelingen, men så opdagede afdelingssygeplejersken, at der var flere patienter end personaler på afdelingen.''

''Afdelingssygeplejersken: Du har skrevet her i ham jordbærplantehandlerens journal, at han hører stemmer og ser syner, det passer jo ikke, det er jo ham fuglehandleren, der har det på den måde.

Overlægen: Det ved jeg godt, men skrevet er skrevet.''

''Her på afdelingen tager overlægen sig af det vigtige og du af det vittige.

Undertegnede: Det vittige er også vigtigt.''

''Er du på Sct. Hans på grund af en dom?

Svar: Ja, en sygdom.''

Der er lige forsvundet en halv formiddag i herligt selskab med 'Brumbasser', et ringbind fyldt med ordspil, vittigheder, sentenser, aforismer, strøtanker, anekdoter m.m. om psykiatri og tilgrænsende emner.

Ringbindet har redaktionen fået tilsendt af Bernt Otto Hansen med kunstnernavnene van Gagh og Sct. PIP-Hansen. Brumbasserne er tilegnet en tidligere plejer, der har været hr. Hansen til særlig støtte i en lang periode, hvor han var psykisk syg af angst. Hr. Hansen udtænker en halv snes Brumbasser dagligt, hvilket i løbet af i alt 16 år på 12 psykiatriske afdelinger er blevet til ca. 26.000 af slagsen, hvoraf hr. Hansen har samlet de bedste i et ringbind, som læseren har fået lov at citere og kopiere fuldstændig frit.

''Man tager jo mange gange alvorlige emner kun rigtigt alvorligt, hvis man også ind imellem kan grine lidt ad dem,'' skriver hr. Hansen, hvis mission er at give læseren indblik i psykiatriens verden på en morsom måde.

Chaplin har sagt, at det komiske skal hjælpe os gennem tilværelsens bryderier.

Så sandt som det er sagt. Uden det indforståede, sorte vid og humoren ville det somme tider være svært at være sygeplejerske. Selv på Skt. Lukas Hospice samles på hospice-vittigheder, fortælles der. Forfatteren Jane Åmund beskrev engang i en kronik, hvordan hun og hendes medpatienter brugte deres duodenalsonder til at hilse på hinanden med, som elefanter gør det med deres snabler. Der er ellers ikke meget at grine af, når man har kræft i mundhulen, derfor er det så meget mere nødvendigt at gøre det.

Sukkerovertræk

Hr. Hansen skriver også, at man selv skal være psykiatrisk patient for at kunne tillade sig at gøre nar af psykiatri og psykiatriske patienter, som han gør det i sine Brumbasser, hvis det ikke skal tendere diskrimination.

Ja og nej. Nogle kan godt overskride barrieren:

''En dag, da jeg var meget langt ude, satte jeg mig på affaldsspanden på afdelingen. Men hertil protesterede afdelingssygeplejersken. Så syg er du ikke, nu overdriver du dine mindreværdskomplekser.''

Humoren og sansen for det groteske florerer i rigt mål midt i alle de elendigheder, sygeplejersker er omgivet af. Det er egentlig besynderligt, at dette fænomen, som virkelig kan bygge bro mellem mennesker, overses så markant i sygeplejefaglig litteratur. Til nød kan det omtales, at humoren findes, værdsættes og kan være en helbredende faktor. Men hvorfor vises den ikke frem?

Van Gagh skal have de sidste ord:

''Jeg hører, du er blevet oversygeplejerske. Hvad er dine kvalifikationer?

Jeg kunne ikke rigtigt klare de problemer, man møder i en underordnet stilling.''

''Jeg har da glæder her i livet, nemlig hver gang jeg skal tage mine nervepiller – der er sukkerovertræk på dem.''

''En optimist er en person , der kommer ind på en psykiatrisk afdeling og får øje på en thermokande og tror, at der er kaffe tilbage i den.''

''ABER findes både på dansk og på tysk.

ABER på tysk betyder MEN på dansk.

MEN findes både på dansk og på engelsk.

MEN på engelsk betyder MÆND på dansk.

MÆND er en slags mennesker.

Man begynder altså med ABER og ender med MENNESKER.

ERGO: Mennesket nedstammer fra aberne, og her er vi i samme båd allesammen, inklusive patienter og personaler på Sct. Hans.''

''Det ideelle indholdsrige liv består jo nok af en passende blanding af fornuft og galskab.''