Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelse

Sygeplejersken 1998 nr. 4, s. 25

Af:

Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder

Konkret basal viden pædagogisk fremlagt

Jens Bydam
Kirurgisk sygepleje
Lærebog for sygeplejestuderende
1. udgave
Dansk Sygeplejeråd København: Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck 1997
104 sider, kr. 129 

SY-1998-04-25-1Bogen henvender sig til sygeplejestuderende, der har tilegnet sig et vist fagsprog. Den er tænkt som en grundbog, der skal give den basale viden om kirurgisk sygepleje og derudover være en appetitvækker til videre fordybelse. Bogen er inddelt i fire hovedafsnit: Et afsnit om sygeplejen på en kirurgisk afdeling efterfulgt af tre afsnit om henholdsvis den præ-, per- og postoperative sygepleje.

Bogen er meget pædagogisk opbygget med en indledning med en kort gennemgang af bogens formål og indhold. Hvert kapitel indledes med en kort beskrivelse af, hvad kapitlet indeholder, og særlig vigtigt stof er angivet med grå baggrund. Ligeledes er der mange fremhævede ord. Nogle vil måske synes, at den er for pædagogisk? Når man læser bogen fra ende til anden, er der mange gentagelser, men bruges den som opslagsbog, er den let at finde rundt i.

Kapitlet om sygepleje på en kirurgisk afdeling er bygget op om fire omdrejningspunkter: indlæggelse, ernæring, smertebehandling og sårpleje. Navnlig smerte- og ernæringsafsnittet er gode afsnit, som indeholder en beskrivelse af den bagvedliggende konkrete, nødvendige viden, fx hvordan epidural morfin virker, og hvordan man observerer og passer et epiduralkateter. Derimod ofres der ikke megen plads på den akut indlagte patient, og hvordan denne skal observeres. Akut indlæggelse betegnes som 'en ikke patientvenlig indlæggelsesform', og netop derfor ville det have været ønskeligt med lidt større opmærksomhed omkring dette emne. Bogen kommer ikke her eller senere ind på forberedelse og sygepleje i forbindelse med undersøgelser, så vi mangler et kvalificeret sygeplejesupplement til de meget korte beskrivelser af diverse undersøgelser beskrevet i 'Kirurgi 1'.

Kapitlerne om præ-, per- og postoperativ sygepleje er kronologisk opbyggede. Det præoperative afsnit indeholder mange konkrete anvisninger, eksempelvis om respirationsøvelser, men næsten intet om præoperative blodprøver, urinstix mv. og slet intet om, hvorfor sådanne prøver foretages. Det er også sygepleje at orientere patienterne om årsager til, at prøver skal tages.

Mere baggrund efterlyses

I kapitlet om den peroperative sygepleje er der til gengæld meget detaljerede beskrivelser, og der er brugt uforholdsvis megen plads på kirurgisk håndvask til steril assistance og ikke mindst, hvordan man iklæder sig sterilt overtræk og handsker. Ligeledes er alle, også meget sjældent anvendte, suturmaterialer beskrevet.

Den postoperative sygepleje er et afsnit, der på den forholdsvis korte plads kommer ind på de vigtigste observationer i det postoperative forløb. Blødningschok er beskrevet meget overskueligt, dog kan man igen efterlyse lidt mere baggrundsviden.

Jeg vil fremhæve et fint lille afsnit om patienten med kræftlidelse, hvor det lykkes at komme ind på en række relevante aspekter som aktindsigt, ansvar for information og respekt for den enkelte patients måde at mestre sygdom på.

Illustrationerne er velvalgte, dog er det misvisende, når størrelsesforholdet ikke passer. Eksempelvis er et T-dræn på en tegning af fem forskellige typer dræn tegnet, så man må tro, at det er en del større end både et sumpdræn og et bølgedræn.

Bogen indeholder en del noter med henvisninger til danske undersøgelser, som er offentliggjort i 'Sygeplejersken', hvilket gør det overkommeligt for de studerende at slå referencerne efter.

Der fokuseres næsten udelukkende på danske undersøgelser, og man kan spørge sig selv, om der ikke er flere udenlandske undersøgelser, der kan supplere eller nuancere de danske.

Kirurgisk sygepleje er en særdeles velskrevet bog, hvor de 97 sider udnyttes godt, idet forfatteren formår at komme ind på mange og vigtige områder inden for den kirurgiske sygepleje, og bogen opfylder formålet som appetitvækker. Men hvorfor nøjes med en appetitvækker? Hvorfor skal den være så kort?

Ærgerligt at forfatteren ikke fik lov at skrive flere sider med mere baggrundsviden og mere uddybende beskrivelser.

Af Eva Bruselius, sygeplejelærer, H:S Sygeplejerskeuddannelsen, Bispebjerg Afdeling.