Sygeplejersken Årgang 1998 nr. 44

I dette nummer

Baggrund

En god dag for Herman

Debatten om dementes vilkår har været intens de senere år. Ordet har været ført af eksperter, som kender problemerne i teori eller praksis. De demente har af gode grunde ikke selv deltaget i debatten. I et forsøg på alligevel at skildre verden, som den ser ud for et dement menneske, har Sygeplejersken en hel dag fulgt den tidligere rejsende i byggeartikler, Herman Pedersen, fra tidlig morgen, til han faldt i søvn langt ud på natten. Herman Pedersen er diagnosticeret dement og har i nu snart to år haft sin hjemadresse på stue 11, afsnit R, på et plejehjem på Fyn.

En overset kapacitet

Arbejdsmiljøet kræver samme problemløsningsmodeller og forebyggende indsats som den syge eller sundhedstruede borger. Derfor er sygeplejersker selvskrevne som medlem af det tværfaglige team, der beskæftiger sig med arbejdsmiljø. Ikke desto mindre er danske sygeplejersker næsten usynlige i arbejdsmiljøarbejdet. Det skal der nu laves om på.

En verden til forskel

Der er langt fra en narkodebat på Christiansborgs bonede gulve til de toppede brosten på Vesterbro, hvor narkomanerne dør, mens politikere og eksperter nærmest har kastet sig ud i en religionskrig om den rette behandling. En sygeplejerske har ført dagbog over sit arbejde blandt narkomanerne på Istedgade.

Fag

Hjælp forældrene til at tage afsked

På baggrund af egne erfaringer har jeg valgt at skrive en artikel om spædbarnsdød, da jeg oplever, at der stadig er for lidt viden blandt forældre, pårørende og sygeplejepersonale om emnet.

I HVERT NUMMER