Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelse

Sygeplejersken 1998 nr. 48, s. 54

Af:

Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder

Udvikling mellem modning og vanvid

Erik Simonsen

Personlighed og personlighedsforstyrrelser
 Information om psykiske lidelser

København: PsykiatriFonden 1998
60 sider, 50 kroner 

I informationsserien om psykiske lidelser er bogen om personlighed og personlighedsforstyrrelser nummer tre i rækken.

Interesse for udviklingen af personligheden og skævheder i personligheden berører os alle. Hvordan er vi blevet, som vi er, og hvorfor? Måske også fordi vi nok alle har en eller anden form for skævhed i os.

Begrebet personlighed anvendes i dag bredt som en beskrivelse af menneskets psykologiske kvalifikationer og egenskaber såsom tænkemåde, adfærd, måde at opfatte og udtrykke følelser på, relation til andre mennesker samt selvopfattelse. Med den opfattelse er personligheden ikke en stationær tilstand. Livets tildragelser og kriser kan medvirke til vækst og modning af ens personlighed, men kan også føre til mere vanvid.

Vores viden om personlighedens mange facetter stammer blandt andet fra indblik i mange kunstneres verden. Afstanden mellem kreativitet og vanvid ses ofte i kunstneres udtryksmåder – det være sig billedligt, musikalsk eller i skriftform. Erik Simonsen giver flere eksempler på disse oftest særprægede mennesker, for eksempel August Strindberg.

Hvornår glider det fra at være et personlighedstræk til at være en forstyrrelse og til at blive en sygdom? Det er vanskeligt at belyse, idet der nok ikke findes mennesker, som ikke på en eller anden måde besidder personlighedstræk, som er hæmmende eller generende for vedkommende selv eller i relation til andre.

De vigtigste mekanismer i personligheden er den enkeltes forsvarssystem, som dækker både forsvarsmekanismer og tilpasningsmekanismer. Forsvarssystemet dannes i barndommen og bliver en del af personlighedsstrukturen. Forsvaret er vigtigt for vores balance mellem indre og ydre krav. Det er jeg'ets måde at afbalancere drifter på, mod moral og samfundsnormer og mod pres og truende konflikter. Forsvarssystemer modnes i takt med ændret livsopfattelse og -værdier. En velfungerende person er ifølge forfatteren, ''når der er en god balance mellem det (id), jeg (ego) og overjeg (superego) i personligheden.''

Definitioner og eksempler på umodne, neurotiske, og modne forsvarsmekanismer giver en overskuelig oversigt til et svært stofområde. Om personlighedens mulige indflydelse på udvikling af bestemte psykiske sygdomme vides meget lidt om den mulige dynamiske sammenhæng.

I afsnittet om forskellige personlighedstyper og -forstyrrelser beskrives, hvilke psykiske lidelser der oftest ses sammen med den pågældende forstyrrelse.

Der beskrives otte personlighedsforstyrrelser: Paranoid, skizoid, psykopatisk, emotionelt ustabil, histrionisk hysterisk, tvangspræget, ængstelig (evasiv) og depedent med en grundig indføring i kendetegn, baggrund, forekomst og behandling. Her skønnes forfatteren virkelig at være på hjemmebane. Desværre gives kun et mindre grundigt indblik i kønsroller og parforhold i forhold til personligheden.

Et forstyrrende element er, at tabeltekster og figurtekster gentages i selve teksten. Bogen er gennemtænkt, bortset fra denne detalje.

Af Inger Jerichau, uddannelsesleder i Uddannelses- og Udviklingsafdelingen, Roskilde Amts Sygehusvæsen.