Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Styr på emblemsamlingen

De oprindelige 33 emblemer fra sygeplejeskolerne, som blev givet som gave i marts 1967 ved Dansk Sygeplejeråds åbning af kontoret i Vimmelskaftet, er blevet til 248 enkelteksemplarer i Dansk Sygeplejehistorisk Museums emblemsamling.

Sygeplejersken 1998 nr. 51, s. 36

Af:

Kirsten Stallknecht, tidligere formand for Dansk Sygeplejeråd

Arbejdet med at registrere, fotografere og beskrive de mange emblemer er nu ved at være afsluttet. Det har været i gang siden september 1996, og gennem Sygeplejersken er der flere gange bragt efterlysninger af emblemer.

Disse efterlysninger har fået en lang række af Dansk Sygeplejeråds medlemmer til at reagere særdeles positivt. Det skal der lyde en stor tak for. Disse reaktioner er nemlig baggrunden for, at samlingen, der knytter sig direkte til sygeplejerskeuddannelsen, er kommet op på 155 enkelteksemplarer.

Dertil kommer så, at de øvrige organisationer, der organiserer medarbejdere i sundhedsvæsnet, såsom FOA, Jordemødrene, Fysioterapeuterne med flere, velvilligt har stillet eksemplarer af deres emblemer til rådighed for museets samling.

Også de faglige sammenslutninger har været kontaktet med et særdeles positivt resultat.

Fra Dansk Røde Kors er modtaget en række emblemer, og enkeltmedlemmer har fundet emblemer på loppemarkeder og i vaskerier.

Meget rørende har det også været at opleve, at personer, der har haft kontakt til eller været i familie med ældre sygeplejersker, er blevet opmærksomme på arbejdet og har sendt fine eksemplarer, så samlingen i dag er kommet op på 248 enkeltemner.

Selvfølgelig findes også en række dubletter. Men det er langtfra tilfældet for alle emblemerne, og der findes formentlig stadig enkeltemblemer, som samlingen ikke er i besiddelse af eller har kendskab til.

Det er håbet, at disse kommer frem, når museet åbner, og mange mennesker får lejlighed til at se samlingen og dermed også opdager, at netop deres gamle emblem ikke er der.

Arbejdet er derfor næppe slut. Men det er så langt, at museumslederen og museumsprojektgruppen, der står for tilrettelæggelsen af selve udstillingen, nu kan udforme og gennemføre præsentationen af samlingen.

Da emblemregistreringen begyndte i 1996, blev der rettet henvendelse til sygeplejeskolerne, og det var blandt andet via Sygeplejeskolen i Ringkøbing Amt, at projektet tog fart. Derfra kom nemlig oplysninger om de to emblemer, der var spurgt til, men samtidig sendte skolens rektor yderligere seks emblemer med forklaringer.

Disse emblemer kom fra sygehuse i amtet, som tidligere, det vil sige før reformen af sygeplejerskeuddannelsen med Kgl. Anordning i 1958, havde været uddannelsessteder for sygeplejersker.

Dette ændrede faktisk hele projektet således, at jagten på sådanne emblemer fra hele landet gik ind, og det er her, medlemmerne af Dansk Sygeplejeråd – gamle såvel som unge – har givet museet en uvurderlig hjælp.

Ikke alene kom emblemerne i en lind strøm, men der fulgte også oplysninger med om, hvornår giverne var blevet uddannet, og hvornår i uddannelsen de fik emblemet. Mange har også sendt billeder af elevhold, papirer og andet dokumentationsmateriale ind til samlingen.

At få et samlet overblik over samlingen har krævet, at den er blevet delt op i grupperinger.

Emblemerne, der knytter sig til selve sygeplejerskeuddannelsen, er langt den største gruppe, og for at skabe et billede af denne del af samlingen har vi valgt at samle dem inden for de amtsgrænser, der blev et resultat af lovgivningen i 1970 om amter og kommuner, den såkaldte kommunalreform.

Siden da er der også sket ændringer i skolestrukturen, hvilket afspejler sig i de nyeste emblemer.

Det ældste emblem i denne del af samlingen stammer fra Rigshospitalet og er mærket 1919. Rigshospitalets emblem har været givet til nyuddannede elever/studenter stort set uændret frem til udgangen af 1997, hvor skolen blev en del af Hovedstadens Sygehusfællesskab-skolen.

Emblemerne fra Sønderjylland, Ribe, Vejle og Frederiksborg amter har stort set været uændrede, siden skolerne blev oprettet efter 1958 reformen.

Kun en enkelt skole er ophørt med at bruge emblemer, nemlig skolen i Bornholms Amt.

Det vil føre for vidt i en artikel som denne at gennemgå samlingen i detaljer, men der er noget at glæde sig til for besøgende på museet, for samlingen rummer mange smukke, morsomme, fine eller sære emblemer.

Dansk Sygeplejeråds emblem, der blev til i 1899, er ikke en del af denne samling. Det vil få sin egen plads i museets udstillinger, men det er interessant, at det ældste af emblemerne fra andre grupper er Jordemødrenes emblem, der kom i 1919.

Dette emblem anvendes uændret den dag i dag og efter de samme regler som Dansk Sygeplejeråds, det vil sige emblemerne er nummererede, kan kun bæres af foreningens medlemmer og skal tilbageleveres til foreningen ved udtræden eller død.

Dette er i øvrigt tilfældet for de øvrige organisationers emblemer.

Også Grønland og Færøerne er præsenteret i samlingen, mens de emblemer, museet har fra udenlandske foreninger, ikke er medtaget, idet samlingen foreløbig er meget sporadisk. Men med årene vil også dette område måske kunne komme med, da flere danske sygeplejersker har afleveret emblemer fra andre lande, ligesom samlingen til stadighed tilføres eksemplarer fra rundt omkring i verden.

Takket være fund på loppemarkeder og fra vaskerier er der fremkommet emblemer fra for eksempel Dansk Katolsk Sygeplejerske Forbund, fra Foreningen af Privatsygeplejersker og fra en række af de bureauer, der sendte sygeplejersker ud til privat tjeneste i en årrække.

Den bredde, samlingen har fået, gør samlingen værdifuld historisk, og forhåbentlig vil medlemmerne af Dansk Sygeplejeråd fortsat lade museet få deres gamle emblemer. Utroligt mange emblemer er der kun et enkelt eksemplar af, så dubletter vil være meget velkomne.

Med denne orientering om arbejdet med emblemsamlingen skal der lyde en varm tak til alle dem, der har medvirket til, at vi har fået en så stor og repræsentativ samling, som museet glæder sig til at præsentere for publikum.

Nøgleord: Dansk Sygeplejehistorisk museum, emblemer.

Historien om emblemerne

Da Kirsten Stallknecht trådte tilbage som formand for Dansk Sygeplejeråd efter 28 år på formandsposten gik hun i gang med at samle sygehus- og skoleemblemer til Dansk Sygeplejehistorisk Museum, der åbnede i 1999.

Artikler om indsamlingen

Hvem kender emblemerne?     

Efterlysning af gamle sygehusemblemer    

Godt resultat af jagt på emblemer    

Styr på emblemsamlingen    

Sygeplejens symboler       
 

Se alle emblemerne

SY-1998-05-34-2

Emblemsamlingen kan ses på Dansk Sygeplejehistorisk Museum i Kolding. Du kan også se dem på museets hjemmeside