Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelse

Læs anmeldelsen i dette nummer af Sygeplejersken

Sygeplejersken 1998 nr. 52, s. 37

Af:

Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder

Pionerindsats for handicappede

Flemming Busk Klausen

Stefanshjemmets historie

Baggrund for oprettelse samt udvikling indtil 1995

Århus: Flemming Busk Klausen 1998

261 sider, 300 kroner, kan rekvireres på telefon 86 14 26 61

Stefanshjemmet i Århus er et 75 år gammelt, landsdækkende specialplejehjem for fysisk handicappede, hvor der er øvet en pionérindsats på plejehjemsområdet med lægen Johannes Hoff som inspirator og igangsætter. Hjemmet kom til at danne forbillede for udviklingen af plejehjem i Danmark. Sygeplejen blev grundlæggende udviklet af diakonisser fra Sankt Lukas Stiftelsen med støtte af diakoner fra Diakonskolen i Århus.

Årsagen til hjemmets oprettelse var det dengang oversete problem med manglende pleje og omsorg for samfundts mest fysisk handicappede medmennesker. Endvidere skulle hjemmet være uddannelsessted for diakoner.

Forfatteren har som beboer på Stefanshjemmet i 25 år og senere ven af huset fulgt hjemmets udvikling gennem cirka 50 år, og han skriver meget engageret og medlevende fra en personlig og erfaringsmæssig synsvinkel.

I et nøgternt sprog beskrives både den positive udvikling, der er foregået gennem årene, og de vanskeligheder, der uundgåeligt er opstået undervejs. Huset har til stadighed ført an i udviklingen og tillige bevaret de grundlæggende værdier og traditioner.

Bogen er historisk dokumenteret og er et værdifuldt tidsbillede af perioden 1923 til 1995, hvor private og lovmæssige bestemmelser forbedrede pleje og omsorg for samfundets mest plejekrævende borgere.

Bogen henvender sig til alle inden for sundhedssektoren, som omgås fysisk handicappede medborgere, og som led i undervisning og studier i sygeplejens historie er bogen værdifuld. Den er veldisponeret med kronologisk opbygning, udførlig kildeangivelse og personregister.

Af Elsa Uebel Jensen, afdelingssygeplejerske, Stefanshjemmet Århus, og Johanne Nørnberg, tidligere afdelingssygeplejerske, Stefanshjemmet Århus. 

Børn som mistrives

Bjarne B. Nielsen
Det skrøbelige barnesind

– en basisbog i børnepsykiatri

Frederikshavn: Dafolo
153 sider, 235 kroner 

SY-1998-52-37-1Børnepsykiatri er et følelsesladet og tabubelagt område for såvel forældrene til disse børn som for andre borgere. En kendt børnepsykiater har udtalt, at barndommen slutter, når det lille barn starter i vuggestuen. Udtalelsen blev begrundet med, at børnene i en meget tidlig alder skal tilpasse sig 'de voksnes organisation'. Børnene får på den måde ikke den fornødne tid til at lege.

Et andet omdiskuteret emne er, om børn med psykiatrisk sygdom skal behandles medikamentelt. Skal for eksempel børn med DAMP have Ritalin eller ikke? Hvor høje doser? Ritalin er et centraltstimulerende stof, der i små mængder ikke medfører afhængighed og sløvhed, men det stimulerer hjernen, så den bedre bliver i stand til at hæmme impulser og forarbejde sanseindtryk.

Bjarne B. Nielsen, speciallæge i børnepsykiatri og overlæge på Aalborg Psykiatriske Sygehus, har skrevet om barnet og dets udvikling og om specifikke børnepsykiatriske sygdomme og tilstande.

Om barnet og dets udvikling fremhæver Bjarne B. Nielsen den børnepsykiatriske undersøgelse, og hvorfor diagnoser er så vigtige, og hvordan tilfredshed og selvstændighed udvikles hos et barn. Han fremkommer også med sine grundsynspunkter på børneopdragelse. Om diagnoser og hvorfor de er så vigtige argumenterer Bjarne B. Nielsen på følgende måde: ''Hvad er et menneske uden et navn? Uden et navn ingen identitet. Sådan er det med alt andet. Har det et navn, så eksisterer det.'' Afsnittet er spændende, og Bjarne B. Nielsen er klar i sin overbevisning om, at diagnoser er nødvendige.

Herefter beskrives sprogforstyrrelser, udviklingsforstyrrelser, autisme og Aspergers syndrom, grænsepsykoser, skizofreni, angst, sorg, tristhed og depression, DAMP, urenlighed efter fire-års alderen med videre.

Afsnittet om DAMP er særlig detaljeret dels som et eksempel på børnepsykiatrisk arbejds- og tænkeområde, dels fordi denne tilstand i særlig grad er i fokus i disse år.

Bjarne B. Nielsen henvender sig til sundhedsplejersker, børnehavepædagoger, skolelærere, skolepsykologer, sagsbehandler og egen læge, som ofte er de første, der bliver opmærksomme på, at barnet mistrives.

Første del af bogen finder jeg ikke egnet til sygeplejestuderende, det faglige niveau er ikke højt nok, men jeg finder den egnet til social- og sundhedsassistentelever.

Anden del vil kunne anvendes som opslagsbog, men burde suppleres med mere teori.

Af Anne Winkel, gerontopsykiatrisk distriktssygeplejerske på Roskilde Amts Sygehus Fjorden.