Sygeplejersken Årgang 1999 nr. 12

I dette nummer

Baggrund

Høibys forenkling

Lægerne har i høj grad selv været med til den proces, der har skabt vores sundhedsvæsen. Det påpeger Dansk Sygeplejeråds tidligere formand, Kirsten Stallknecht, i en kommentar til bogen 'Det danske sundhedsvæsens storhed og fald'. Bogen, som er skrevet af professor og overlæge Niels Høiby, kritiserer DJØF'iceringen af sygehusvæsnet og har vakt betydelig røre i pressen og i fagkredse. Kirsten Stallknecht mener ikke, det er nogen løsning at skyde den ene gruppe ledere ned i forhold til den anden. Og hun får kuldegysninger af Høibys forslag om at fjerne det delte politiske ansvar for hele sundhedsvæsnet.

Fag

Væk med uønsket hår

Laser-epilering med selektiv termokinesi er en ny behandling, der kan afhjælpe generende hårvækst. Sygeplejerskens funktion ved behandlingen består meget i at informere, kontrollere og sikre en høj kvalitet af hygiejnen.

I HVERT NUMMER

Faglig kommentar: Socialt engagement

I det flade land med grønne enge og brune malkekøer er der noget galt. Socialministeren ved det, og mange foreninger og fagfolk ved det. Så der produceres manualer, redskaber og instrumenter, der skal afhjælpe problemet. Men spørgsmålet er, om socialt engagement kan dyrkes på papir.

Tema: Sexmisbrug

Undersøgelse uden tårer

Tina Holm Hansen er den eneste sygeplejerske i Danmark, som er specialtrænet i at undersøge seksuelt misbrugte børn. Hun får børnene til at føle sig trygge, og de beslutter selv, hvornår hun og lægen må gå i gang med undersøgelsen. Tina Holm Hansen mener, at sygeplejersker skal være bedre til at reagere, når de får mistanke om et seksuelt misbrug.

Tag børns udsagn alvorligt

Seksuelt misbrug og omsorgssvigt i bred forstand er den sundhedsmæssige trussel i Danmark, der rammer børn hårdest. Det siger sundhedsplejerske Anne Gudbrand fra Odense Kommune.

Børn får sex-tilbud på internet

Sygeplejersken bad to journalistpraktikanter om at udgive sig for en pige på 11 år på Internettet. To gange fik 'pigen' utilslørede seksuelle tilbud. Internettet er blevet et fristed for voksne, der vil snakke sex med børn. Men hverken politi, TeleDanmark eller ejerne af de særlige Internet-tjenester mener, at de kan gøre noget ved problemet.

Tema: Usbekistan

Organsalg motiv til drab

Omstændighederne omkring et bestialsk drab på 7-årig pige tyder ifølge Samarkand Distriktdomstol på, at motivet var organsalg. Barnet blev parteret af person med særlig lægelig viden om udtagelse af organer. Retsformand påpeger, at noget tyder på, det ikke er et enkeltstående tilfælde. Det er noget, alle må forholde sig til og reagere på, siger han.

En demonstrativ afsked

Selvantændelse er en udbredt selvmordsmetode blandt fattige kvinder i Usbekistan. En udvej, når fattigdom, for mange børn at forsørge, og kvindens stilling som slave i familien, har gjort livet uudholdeligt. Ved en så brutal og pinefuld selvmordsmetode hævner hun sin lidelse og gør den synlig for alle. Det er en protest mod de barske vilkår.

En levende fakkels historie

Det er i de fattige landdistrikter, hvor landsbyens sladder kan slå et menneske ihjel, at kvinder bruger ilden til selvmord. Vi bringer historien om en ung pige, hvis skæbne ikke er enestående i Usbekistan.