Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Vejen til ny viden

Du får nye ideer og gode råd. Du kan holde dig opdateret om ny viden og forskning. Og det bliver sjovere at gå på arbejde. Det siger to sygeplejersker, der dagligt bruger Internet.

Sygeplejersken 1999 nr. 37, s. 36-37

Af:

Flemming Thomsen, journalist

Måske skal man finde sit indre barn frem igen og turde trykke på alle knapperne. Der er overhovedet ingen grund til at lade sig skræmme af Internettet, men det kræver, at man kender de grundlæggende funktioner,'' forklarer konsulent i Dansk Sygeplejeråd, Lone Withen Erdmann.

Vi har åbnet for Sygeplejerskens hjemmeside for at tale om, hvordan man kan bruge Internettet i det daglige arbejde. Sygeplejefaglig medarbejder, Jette Bagh, deltager også i samtalen.

Lone Withen Erdman har været daglig bruger af Internet, siden hun for nogle år tilbage tilmeldte sig et lørdagskursus hos AOF. Jette Bagh har kun brugt Internet, siden hun ved årsskiftet startede som sygeplejefaglig medarbejder på Sygeplejersken.

''Den viden, som sygeplejersker kan hente via computeren, er nødvendig for, at vi kan opfylde vores forpligtelse, nemlig at yde en sygepleje af højst mulige kvalitet,'' siger Jette Bagh. ''Helt konkret kan vi gå ind og søge på for eksempel tryksår eller mundpleje, få ny viden og være med til at sætte fokus på de områder, som måske er vigtigst for patienten.''

Hun er glad for den nye hjemmeside, som Sygeplejersken nu kan tilbyde. ''Der er en enkel og overskuelig hovedmenu, hvor mulighederne er mange. Men hjemmesiden skal stadig udvikles for at blive rigtig brugervenlig,'' mener Jette Bagh. For eksempel duer det ikke, at ''uddannelsesinstitutioner'' skal findes under overskriften tidsskrifter.

Udvalgte nyheder for sygeplejersker

Når man skriver www.sygeplejersken.dk i søgefeltet på sin computer, er 'Nyheder' det første, der springer frem på skærmen.

Nyhederne består af uddrag fra dagens aviser om forhold, der har interesse for sygeplejersker. For eksempel er der 10-15 linjer under overskriften 'Blodprop er farligst for kvinder'. Vi beslutter os for at læse hele artiklen. Med et enkelt klik med musen kommer artiklen i sin helhed på skærmen. Er artiklen bygget på en undersøgelse eller rapport, kan man linke sig direkte videre til originalmaterialet. Man behøver altså ikke 'nøjes' med den journalistiske bearbejdning af den pågældende rapport, men kan let og hurtigt gå direkte til kilden.

Vi vender tilbage til de øvrige nyheder i uddrag. At få et overblik over 'nyheder for sygeplejersker' fra dagens aviser tager faktisk kun nogle få minutter. Man behøver ikke lede efter aviserne eller vriste dem ud af hænderne på andre. Artiklerne kan hentes til ens egen computer på sekunder.

Der er en ny overskrift, der fanger vores interesse: 'Online operationer'. Et klik, og vi kommer nu ind på en amerikansk hjemmeside. Den hedder: 'Online Surgery'. Lone Withen Erdmann reagerer omgående: ''Ja, det er kommercielt. De ting, du kan læse om her, er meget reklameagtige, hvor det også handler om priser på kirurgi. Et sådant website kan selvfølgelig indeholde oplysninger om tekniske fremskridt eller hygiejneforhold, som kan være af interesse for operationssygeplejersker, eller der kan være ting, som kan bruges i en undervisningssituation. Men når vi er på Internettet, skal vi bevare vores kritiske sans. Det er dog ikke anderledes, end når man læser bøger og brochurer. Noget kan bruges, andet er uden interesse. For os er det vigtigt, at etikken på et sådant site er i orden.

Jette Bagh er enig. ''Sygeplejersker skal være mediekritiske, når de henter informationer, og fordelen ved Internet er netop, at man ofte kan gå til kilden, for eksempel den oprindelige, amerikanske rapport, som en dansk avis har citeret fra. Har vi en bestemt interesse inden for vores eget arbejdsområde, kan vi via Internettet gå i dybden. Det kan

Side 37

man ikke med samme lethed med de andre medier,'' siger Jette Bagh.

Sikke en masse svar...

'Links' hedder et andet punkt på Sygeplejerskens hovedmenu. Vi klikker ind og finder en lang række adresser på andre hjemmesider for læger og sygeplejersker. Adresserne her er databaser, som kan bruges til at finde lige præcis de emner, som interesser sygeplejersker.

Lone Withen Erdmann fremhæver tre hjemmesider, som er velanskrevne databaser med gode søgefunktioner: 'Medline', som er en medicinsk søgemaskine, anerkendt og amerikansk. 'Cochrane', som er et globalt netværk af databaser, hvor Rigshospitalet huser det nordiske center, og 'Cinahl', som er den database, der indeholder mest litteratur om sygepleje.

Lone Withen Erdmann vælger Medline og skriver 'diabetes and eye' i søgefeltet. Det er en forholdsvis bred søgning, hvor vi får overskriften eller et abstract på alle de tekster, der ligger i databasen, om problematikken 'sukkersyge og øjne'. Computeren svarer, at der er 5.789 tekster om det emne!

''Det viser to vigtige ting,'' siger Lone Withen Erdmann. ''Man skal lære at begrænse sin søgning ved at være specifik i sine valg af ord. Her er 290 sider at læse igennem, og det orker ingen. For at blive mere specifik skal man kombinere flere ord til søgningen, for eksempel kan man tilføje søgeordet 'nursing'. Og man skal også have et vist tag i det engelske sprog.''

''Der kan være en del artikler, som vi ikke kan komme ind og læse, fordi det kræver, at man er tilmeldt en given service som betalende medlem. Men jeg kan tage en kopi af en abstract og bede det lokale bibliotek om at hente artiklen for mig,'' siger Lone Withen Erdmann.

Større arbejdsglæde

''De store mængder information, der ligger på databaserne ­ eller man kunne sige i Internettets arkiver ­ giver os en enestående mulighed for at udveksle faglig viden på tværs af landegrænser. Alle kan få adgang til denne vidensbank dagligt, så videreuddannelse kan foregå på jobbet og ikke længere kun er forbeholdt de få,'' siger Jette Bagh.

''Og det vigtige mål er, at vi kan få en endnu bedre patientpleje på sygehusene, og hvor vi ellers arbejder,'' tilføjer Lone Withen Erdmann.

''Da jeg var sygeplejeelev, lærte vi, at tryksår skulle masseres med sæbe. Siden har man fundet ud af, at det ikke er særlig heldigt, og i dag, hvor ny viden hele tiden dukker op, er det vigtigt for os, at vi har en hurtig og nem adgang til ny information. Og at vi begynder at opbygge den samme terminologi omkring vores fag, så vi i højere grad taler et fælles sprog i vores arbejde,'' siger Jette Bagh og fortsætter: ''Patienterne har jo også adgang til Internettet og kan gå ind og læse om deres egen sygdom. De kan printe tekster ud, der handler om sygepleje og konfrontere os med det. Det er en anden god grund til, at vi må tage Internettet alvorligt.''

''Jeg tror, de fleste vil opdage, at mere viden om vores fag giver en stor tilfredsstillelse i det daglige arbejde. Man ved mere, kan mere og bliver gladere. Der ligger faktisk en viden på Internettet, som vi slet ikke kan undvære,'' slutter Lone Withen Erdmann.
 

Værd at vide om web

Vejen til Internet: www.sygeplejersken.dk er din portal (indgangsport til Internet). Herfra kan du søge videre på de emner, du vil vide mere om. Det tager selvfølgelig lidt tid at lære hjemmesiden at kende.

Tekniske forudsætninger: Du behøver ikke at have forstand på det tekniske for at bruge Internet. Du skal blot have hjælp til at sætte din netforbindelse op.

Andre forudsætninger: Du bør have et grundlæggende kendskab til, hvordan du 'går på Nettet'. Det kan læres på nogle få timer, hvis du er vant til at arbejde på computer.

Da mange af de mest informative hjemmesider er engelsksprogede, bør du desuden have et vist kendskab til engelsk.

Fordele ved sygeplejerskernes hjemmeside:

  • Du kan finde artikler og andre informationer på alle niveauer ­ fra grunduddannelse til specialistniveau.
  • Du kan søge på konkrete emner som for eksempel hygiejne, hjerneblødning og hjertesygdom.
  • Du opnår en udvikling af din egen, daglige praksis.
  • Du tilegner dig ny viden, bliver dygtigere og får styrket din faglige stolthed

www.sygeplejersken.dk

Nøgleord: Database, Internet, Sygeplejerskens Forum. 

Billedtekster
Jette Bagh: ''Patienterne bruger nettet til at læse om deres sygdom. Det er en god grund til at sygeplejersker må tage Internet alvorligt.''Lone Withen Erdmann: ''Der ligger en viden på Internettet, som vi slet ikke kan undvære.''

Læs også

Tidsskriftet "Sygeplejersken" på internettet - Sygeplejersken nr. 1/1997 

Sygepleje online - Sygeplejersken nr. 5/1997     

Sygeplejersken på nettet - Sygeplejersken 17/1999   

En ny revolution - Sygeplejersken 17/1999  

Vejen til ny viden - Sygeplejersken nr. 37/1999