Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Deltid svækker erfaringsniveau

I halvdelen af de sønderjyske kommuner findes der kun deltidsstillinger for sygeplejersker. Det kan gøre det svært at opretholde et højt, fagligt niveau, mener kredsformand Jan Toft fra Dansk Sygeplejeråd i Sønderjylland. Han foreslår, at kommunerne etablerer tværkommunal døgnhjemmesygepleje.

Sygeplejersken 1999 nr. 4, s. 14

Af:

Claus Leick, journalist

Der kan være mange fordele for den enkelte ved at vælge deltidsansættelse. Og som regel vil det ikke have betydning for kvaliteten af det arbejde, som man udfører.

Anderledes er situationen, hvis det at arbejde på deltid ikke er et valg, men noget som arbejdsgiveren har fastlagt – eksempelvis for bedre at kunne få vagtplanerne til at hænge sammen.

I halvdelen af de 23 sønderjyske kommuner er det ikke længere muligt at få sig et fuldtidsjob som sygeplejerske. Kommunerne har kun deltidsstillinger, og det oplever Dansk Sygeplejeråds amtskredsformand i Sønderjylland, Jan Toft, som et voksende problem.

''Meldingen fra især de små kommuner med 6.000 til 8.000 indbyggere lyder, at de er nødt til kun at operere med deltidsstillinger, hvis de skal kunne opretholde døgndækningen i den kommunale hjemmesygepleje. For kommunerne er fordelen ved kun at have deltidssygeplejersker, at de derved får flere hoveder at trække på og derfor nemmere kan få vagtplanerne til at gå op,'' konstaterer Jan Toft, der oplever, at vagtdækningen på den måde bliver det afgørende i forbindelse med ansættelser.

For den enkelte sygeplejerske kan det være ganske udmærket at arbejde på deltid, hvis det altså er det, vedkommende ønsker sig.

Hvis man i virkeligheden helst vil arbejde på fuld tid, er det selvfølgelig knap så heldigt, at denne mulighed ikke eksisterer. Det er dog ikke her, Jan Toft ser det største problem, selvom det er vigtigt for ham, at hans medlemmer ikke tvinges ud i deltidsansættelse, hvis de i virkeligheden helst vil arbejde på fuld tid.

Langt mere bekymrende er det, hvad det stigende antal deltidsstillinger betyder for kvaliteten af den pleje, som udføres.

''Hvis man arbejder som deltidsansat sygeplejerske i en mindre kommune med få timer om ugen og med skiftende vagter, kan det være svært at opretholde et højt fagligt erfaringsniveau, især med de svære og mere sjældne pleje- og sygdomsforløb,'' mener Jan Toft.

Få faglige udfordringer

Et lavt indbyggertal gør det i forvejen svært at oparbejde rutiner og erfaring.

Når sygeplejerskerne dertil kun har mulighed for ansættelse på deltid, kan det på sigt nemt blive svært at opretholde et højt fagligt niveau.

''De mange deltidsstillinger i de mindre kommuner kan på den måde føre til, at nogle vil vælge at søge bort – simpelthen for at få nogle flere udfordringer,'' siger Jan Toft og fortsætter:

''Oven i dette hører det med, at mange sygeplejersker i de mindre kommuner får meget lidt efteruddannelse. For mange stammer den faglige viden fra grunduddannelsen eller et efteruddannelseforløb, som ligger tilbage til begyndelsen af 90erne,'' påpeger Jan Toft.

For at modvirke følgerne af især kommunernes politik med primært at beskæftige sygeplejersker på deltid foreslår Jan Toft, at kommunerne forsøger at etablere tværkommunalt samarbejde om døgnhjemmesygeplejen.

Det vil give mulighed for en fælles aften- og natdækning og frigør dermed sygeplejersker til dagstjenesten. På den måde kan de enkelte sygeplejersker få bedre mulighed for at fordybe sig i plejen af de enkelte patienter og gennemføre mere kontinuerlige patientforløb.

''Fordelen ved at lave tværkommunale samarbejder, som mange kommuner i øvrigt har inden for en række andre områder, er, at det herved bliver muligt at udvikle særlige enheder, som eksempelvis specielt kan tage sig af de demente eller andre patientgrupper, hvor en vis rutine og erfaring er nødvendig for at kunne yde en tilfredsstillende pleje,'' forklarer Jan Toft.

Han forestiller sig, at samarbejdet kan fungere på samme måde, som når ''områder'' i de større kommuner arbejder sammen om de mere specielle opgaver.

''Her trækker sygeplejerskerne ofte på hinanden på tværs af områderne. Det betyder alt andet lige, at patienterne i sidste ende får den mest professionelle og optimale pleje,'' siger Jan Toft.

Han har allerede fremsat sit forslag over for flere af kommunerne i Sønderjylland, hvor det er blevet mødt med forståelse.•

Nøgleord: Deltid, interview, Sønderjyllands Amt.

Billedtekst
''Hvis man arbejder som deltidsansat sygeplejerske i en mindre kommune med få timer om ugen og med skiftende vagter, kan det være svært at opretholde et højt fagligt erfaringsniveau, især med de svære og mere sjældne pleje- og sygdomsforløb,'' mener Jan Toft.

Tema: Deltid