Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Det unikke bækken

Hverken patient eller personale kan være tjent med, at en så følsom del af sygeplejen foregår med et så forældet redskab. Det er derfor fremragende, at folk uden for hospitalsverdenen har sat sig for at udvikle et nyt hospitalsbækken, som i højere grad virker både pålideligt, trygt og mere værdigt for patienten og forbedrer det ergonomiske arbejdsmiljø for personalet.

Sygeplejersken 1999 nr. 45, s. 36-38

Af:

Ally Ibsen, sygeplejerske

SY-1999-45-36-1
Det nye bækkens grundform er modelleret efter et autentisk sædeaftryk i gips. Foto: Thomas Tolstrup.

Side 37

I sundhedssektoren finder man undertiden absurde kombinationer af hyperavanceret teknologi og mildt sagt forældede redskaber som for eksempel det traditionelle, iskolde, upraktiske, skramlede, ukomfortable hospitalsbækken, som er helt igennem utidssvarende, inhumant og frastødende. 

Undersøgelser viser, at patienter kommer sig hurtigere, når mad og drikke er rigtig sammensat. Frisk luft og smukke, tiltalende omgivelser tillægges også positiv virkning. Under indlæggelse trækker brugen af det nuværende hospitalsbækken den anden vej.

Men nu er der måske håb. En designmæssig indsats er medvirkende til et humant fremskridt: Et nyt bækken.

Efter en indlæggelse i forbindelse med en operation fik betydningen af begreberne komfort, tolerance, værdighed og fysisk velvære en ny klang for opfinderen. At være sengeliggende og ude af stand til at foretage de mest basale funktioner som at gå på toilettet selv, blev indgangen til at udvikle et nyt hospitalsbækken.

Det nye bækken er udviklet af designerne Helle Grangaard og Leif Hygild Andersen i samarbejde med Dansk Teknologisk Institut ud fra en skulpturel arbejdsmetode. Grundformen er ­ helt naturligt ­ modelleret efter et autentisk sædeaftryk i gips.

Selve designprocessen bygger på undersøgelser af de nuværende forhold på hospitaler og plejehjem i form af samtaler med patienter, sygeplejersker og fysioterapeuter.

Materialevalget til det nye bækken er truffet på grundlag af analyser af de fysiske og psykiske problemer, som brugen af det eksisterende stålbækken fører med sig for både patient og personale. Herefter har bækkenet taget sin bløde og anatomiske form og har ikke mindst fået en hældningsgrad, som betyder, at patientens ryg og muskulatur forbliver så ubelastet som muligt. Især til gavn for ældre, ofte afmagrede patienter, for hvem det traditionelle stålbækken har været særlig smertefuldt.

SY-1999-45-36-2Bækkenet vejer mindre end stålbækkenet og kan bæres i én hånd før brug. 

Forældet redskab

Hvornår hospitalsbækkenet i sin nuværende skikkelse er fremstillet, vides ikke med sikkerhed ­ men sandsynligvis i begyndelsen af dette århundrede. Inspirationen til stålbækkenet kommer fra natpotten, som var fast inventar i soveværelset, før træk og slip blev almindeligt. Vi har kendskab til andre udformninger af bækkenet i plastik, men det er hovedsagelig stålbækkenet, der er i brug.

I de 33 år, jeg har været sygeplejerske, har jeg kun kendt brugen af hospitalsstålbækken eller det lille porcelænsstikbækken. Og jeg må tilstå, at det er en pestilens både for patient og personale at bruge så uhensigtsmæssigt et arbejdsredskab i dagligdagen.

Hverken patient eller personale kan være tjent med, at en så følsom del af sygeplejen foregår med et så forældet redskab. Det er derfor fremragende, at folk uden for hospitalsverdenen har sat sig for at udvikle et nyt hospitalsbækken, som i højere grad virker både pålideligt og trygt for patienten og forbedrer det ergonomiske arbejdsmiljø for personalet. At gå på toilettet er et område, der er belagt med megen tabu, og det har derfor ikke i samme grad som andre livsvigtige funktioner været underlagt formgivning og design som fx spiseredskaber eller andre hjælpemidler til den personlige hygiejne.

Betydelige forbedringer for patient og personale

Problemerne med det nuværende stålbækken er mange.

For patienten er det nuværende bækken for højt, hvilket giver et dårligt svaj i lænden og en dårlig balance, når det

Side 38

står i sengen. Dertil kommer, at bækkenet er koldt og hos kraftige patienter danner vakuumproblemer.

Svagelige patienter har svært ved at komme op på bækkenet, og ældre og tynde patienter får tryksår og hudafskrabninger med efterfølgende infektioner. Situationen omkring brugen af bækkenet kan få patienten til at blokere og derved forårsage en forstoppelse.

Det nye bækken er mere komfortabelt, så det rent fysisk er lettere at besørge. Det opfylder de ergonomiske krav, som gør brugen af et bækken mere tålelig. Bækkenet er fremstillet i et materiale, som ikke er koldt, og det står mere sikkert i sengen. Der er tillige en stor skvulpekant som holder bedre på indholdet både under brug og transport. Overgangen fra bækkenet til selve liggearealet er vinklet, hvilket giver patienten et bedre svaj i lænden og derved bedre mulighed for at presse. Under lænden giver bækkenet en god støtte, så vægten fordeles under patienten, og tryksår derved kan undgås.

Materialemæssigt er der opnået kvalitet og æstetik, så form og materiale spiller fint sammen. En form, der forholder sig til kroppens vandrette linier i forhold til sengens vandrette plan, hvorved man opnår både komfort og stabilitet. Det er udført i indfarvet plastik, polykarbonat, som er holdbart og resistent over for syre, tab eller anden hårdhændet behandling. Overfladerne er afrundede og glatte, så der ikke er mulighed for samling af bakterier og snavs. Overfladen er hård og blank og tåler rengøring i bækkenkoger op til 80 grader celcius, så bækkenet opfylder de hygiejniske krav til renholdelse. Håndtagene er integreret i selve bækkenet uden svejsninger, så det er let at rengøre og behageligt at røre ved. Låget er en svunget skal, der er tilpasset bækkenet, så det holder sig på plads under transport til og fra patienten.

Det nuværende stålbækken betyder dårlig håndtering for personalet pga. vægt og ergonomisk dårligt greb med eventuelle følgende håndledsproblemer. Det frembringer støj, som især er et problem om natten. Vægten af det nye bækken er minimeret ved materialevalget, og lydgenerne er reduceret. Håndtering med begge hænder gør, at belastningen af personalets håndled reduceres. Det kan dog bæres i én hånd før brug.

SY-1999-45-36-3
Bækkenets hældningsgrad betyder, at patientens ryg og muskulatur belastes mindst muligt. Skvulpekanten holder bedre på indholdet både under brug og transport.

Idé udefra

Udviklingen af det nye bækken er sket bl.a. på baggrund af skiftende samtaler og diskussioner mellem patienter, sygeplejepersonale og fysioterapeuter.

Sideløbende har designeren taget højde for de eksisterende mål på hylder, varmeskabe og bækkenkogere, så det nye bækken er indpasset efter det bestående.

Det er tankevækkende og positivt, at det er mennesker uden for hospitalsverdenen, der har taget initiativ til at introducere kvalitetsudvikling af et nyt bækken.

Nøgleord: Bækken, sygepleje, teknologi.