Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Familiesygeplejersken skal give Danmark gode karakterer

Sundhedsminister Sonja Mikkelsen vil gerne have familiesygeplejersker, men afviser at sætte midler af til en ny specialuddannelse.

Sygeplejersken 2000 nr. 30, s. 23

Af:

Anne Lea Landsted, journalist

Det danske sundhedsvæsen får dumpekarakterer af WHO. Det fremgår af en ny undersøgelse fra verdenssundhedsorganisationen. Danmark kommer ind på en 34.-plads efter bl.a. Sverige og Norge, som vi normalt sammenligner os med.

Det er især danskernes usunde livsstil, der har sendt os langt ned på WHOs liste. Vi ryger, drikker og spiser for meget, og det skal der ifølge sundhedsminister Sonja Mikkelsen ændres på. Dels gennem ministerens eget Folkesundhedsprogram, dels gennem WHOs principprogram.

''Nu er det jo ikke sådan, at danskernes hang til at ryge, drikke i overkanten og spise for fedt skyldes, at vi i Danmark har dårligere levevilkår end andre europæiske befolkninger, men vi har tillagt os nogle vaner, som vi kun kan ændre ved at inddrage vores fysiske, psykiske og sociale miljø. Derfor skal Folkesundhedsprogrammets initiativer gennemføres i det sociale netværk og i de miljøer, hvor vi færdes til dagligt: Skolen, arbejdspladsen og lokalsamfundet,'' siger Sonja Mikkelsen.

I den forbindelse vil familiesygeplejersken få en helt central betydning. Men, understreger sundhedsministeren, så er det ikke helt ligegyldigt, hvad man mener med ''familiesygeplejerske.''

''Når jeg tænker på en familiesygeplejerske, tænker jeg på en sygeplejerske, der beskæftiger sig med sundhed og pleje i bred forstand, men som har hele familien som fokusområde, og som lægger stor vægt på forebyggelse og sundhedsfremme. Og det er en god ide, som sagtens kan videreudvikles i Danmark.

Til gengæld mener jeg ikke, at der er behov for en ny specialuddannelse for familiesygeplejersker. Der bør snarere være tale om en form for efteruddannelse eller videreuddannelse af sundhedsplejersker, hjemmesygeplejersker og konsultationssygeplejersker. Eller sagt på en anden måde. Det handler om at fokusere på familiesygeplejerskens funktioner frem for på selve figuren. Samtidig synes jeg, det er uhensigtsmæssigt med en yderligere specialisering af arbejdskraften, så længe vi mangler personale i sundhedssektoren,'' siger ministeren.

Bedre folkesundhed

Sonja Mikkelsen er derfor heller ikke i øjeblikket parat til at afsætte midler til uddannelse af familiesygeplejersker ud over de midler, der allerede er afsat til efter- og videreuddannelse af sygeplejersker.

Hun er, som sin forgænger Carsten Koch, en varm tilhænger af WHOs sundhed for alle-program.

''Jeg er sikker på, at vi også fremover vil bruge WHOs sundhedsprogram som en vigtig inspirationskilde i det daglige arbejde med sundhedspolitikken og ikke mindst som grundlag for den hjemlige debat om sundhedspolitik, hvilket også var min forgængers intention.''

Sundhedsministeren håber på den måde at kunne styrke den danske folkesundhed så meget, at vi næste gang får topkarakter i WHOs karakterbog.

''I de kommende år vil vi styrke den individuelle rådgivning til borgerne om sundhedsfremme og forebyggelse af sygdomme. Sundhedsvæsnet er et sted, hvor man som patient kan få talt om sit helbred og sundhed med en professionel sundhedsperson, og her mener jeg professionel i bred forstand, for der skal ikke herske tvivl om, at netop sygeplejersker spiller en meget vigtig rolle i denne sundhedsformidling og støtte.''