Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

WENR: Nyt liv med internet

De europæiske sygeplejeforskere flytter sekretariat fra København til Stockholm og går samtidig på Internettet. Det kan betyde overlevelse på længere sigt, for sammenslutningen mangler penge og er næsten ukendt i almindelige sygeplejerskekredse.

Sygeplejersken 2000 nr. 31, s. 18-19

Af:

Grethe Kjærgaard, journalist

Svenske Karen Christiani og irske Anette Kennedy skal fra hvert sit hjørne af Europa holde liv i sammenslutningen af de europæiske sygeplejeforskere, Workgroup of European Nurse Researchers (WENR). Karen Christiani skal lede sekretariatet fra Stockholm, og Anette Kennedy skal opbygge og vedligeholde WENRs kommende hjemmeside på Internettet.

Hensigten er klar:

WENR skal både være billigere i drift og være mere synlig.

Selv om WENR snart kan fejre sit 25-års jubilæum, må sammenslutningen nemlig se i øjnene, at det er så som så med opbakningen rundt om i Europa. 28 europæiske lande er ganske vist repræsenteret i sammenslutningen, men der er kun få uden for forskning og uddannelse, som kender de europæiske sygeplejeforskere. Økonomisk er det indtil nu hovedsageligt kun de nordiske sygeplejerskeorganisationer, der har holdt liv i WENR. Dansk Sygeplejeråd har således været den største sponsor i de år, sekretariatet har haft til huse hos Dansk Institut for Sundheds- og Sygeplejeforskning i København.

Nu får WENR husly hos Svensk Sjuksköterskaförening i Stockholm og kan også fremover regne med opbakning fra de nordiske sygeplejerskeorganisationer, men nok kun på visse betingelser:

''Jeg har fået klare signaler fra Sygeplejerskernes Samarbejde i Norden (SSN) om, at vi skal tænke på at ændre kurs i WENR. SSN, der jo består af de nordiske sygeplejerskeorganisationer, ønsker ganske enkelt value for money. Dvs. at pengene ikke kun skal gå til administration, møder og afholdelse af de åbne konferencer, men også til konkrete aktiviteter og projekter,'' siger Karen Christiani.

''Derfor skal vi tænke i nye baner. Vi skal have en forskningsstrategi, vi skal være aktive, og vi skal meget gerne ind i et samarbejde med Standing Committee of Nurses of the EU (PCN) i Bruxelles. Faktisk ser jeg mig selv som edderkoppen i nettet. Som hende, der skal trække i nogle tråde og sørge for at kanalisere informationer og materiale de rigtige steder hen.''

Et fund til jobbet

WENR fik først en permanent adresse i 1992, da tidligere forskningskonsulent i Dansk Sygeplejeråd Yrsa Andersen fik til opgave at opbygge sekretariatet i København. Indtil da havde sammenslutningen ført et omflakkende nomadeliv ''i tasken'' hos den til enhver tid siddende formand for styregruppen. Den svenske sygeplejerskeforening har foreløbig sagt ja til at huse WENRs sekretariat i fire år:

''Det indebærer i al sin enkelhed eget skrivebord og egen computer samt adgang til den service, der findes i det gamle hus på Östermalm i Stockholm,'' siger Karen Christiani.

Uddannet som sygeplejerske og jordemoder i Sverige har hun både en karriere i praksis og organisationssammenhæng bag sig, først på det store sygehus i Danderyd ved Stockholm, siden i Vårdfacket som uddannelseskonsulent. En formandspost i den svenske jordemoderforening er det også blevet til, inden hun blev hentet til den internationale jordemoderorganisation, hvor hun blev i ni år:

''Dengang var jeg altid på farten og fik opbygget et stort internationalt netværk,'' siger hun.

Det internationale netværk blev udvidet betydeligt med en ny post for internationale anliggender i Vårdförbundet og igen i 1994-98 med et job for verdenssundhedsorganisationen WHO i Geneve. Tilbage i Stockholm er Karen Christiani i gang med at oprette en database om og for forskere fra sygeplejerskegruppen, jordemodergruppen og laborantgruppen, som alle er organiseret under Vårdförbundet. Derfor passer det hende helt fint at kunne kombinere dette job med sekretariatsfunktionen for WENR.

Som hendes forgænger i WENR Yrsa Andersen siger:

''Karin er et fund til jobbet.''

Egen hjemmeside

På årsmødet i Reykjavik havde Karin Christiani travlt med at få opdateret sin liste over medlemmernes elektroniske postadresser.

For hende er de et effektivt redskab til hurtig kommunikation med medlemslandene i Europa.

''Og billig,'' påpeger hun.

Den irske sygeplejerskeorganisation føjer en ekstra dimension til. Som bidrag til WENR betaler organisationen nu for udviklingen af en hjemmeside på Internettet med diverse links til medlemslandene og til relevante databaser.

''Projektet skal ses i sammenhæng med udviklingen af vores egen hjemmeside,'' siger Anette Kennedy, der er leder af den irske organisations udviklingsafdeling. Afdelingen har bl.a. startet eget bibliotek, informationsservice og rådgivning og samarbejder i øvrigt med den irske regering, som har sponsoreret nogle af aktiviteterne.

Anette Kennedy ser Internettet som en oplagt chance til at puste nyt liv i WENR:

''Internettet er fantastisk. Det binder os sammen og giver os adgang til hele verden. Vi kan nu kommunikere indbyrdes på kryds og tværs i hele Europa og hente informationer og researchmateriale hjem i dagligstuen. Hvem forsker i hvad? Hvordan er projekterne finansieret? Hvad står WENR for? Mulighederne er legio.

Jeg har også store ambitioner om en opdateret kalender, hvor folk kan holde sig ajour med begivenheder inden for forskningsverdenen, ligesom jeg regner med at starte diskussionsgrupper og mulighed for lægfolk til at konsultere forskerne. Tænk også på alt det materiale, jeg nu kan distribuere over Nettet,'' tilføjer hun.

Hidtil har WENR f.eks. brugt mange penge på at trykke de nationale forskningsrapporter fra de enkelte medlemslande. De kan nu lægges ud på Internettet.

Rapporterne, der indeholder oplysninger om niveau og omfang af forskningen samt antallet af forskere i de enkelte medlemslande, kunne også her blive til en database om den europæiske sygeplejeforskning, fremhæver Anette Kennedy.

Selve designet af WENRs hjemmeside er på plads. Nu forestår arbejdet med at etablere diverse links medlemslandene imellem. Senere håber Anette Kennedy, at medlemslandenes sygeplejerskeorganisationer vil oprette links til WENR på deres egne hjemmesider. Oveni og som en slags ekstra gevinst regner Anette Kennedy med, at WENRs hjemmeside vil gøre de europæiske sygeplejeforskere kendt i bredere kredse:

''Forskerne kender WENR, men hvis jeg snakker om WENR i al almindelighed i Irland, kender kun nogle få til WENRs eksistens.'' 

MATERIALE TIL MUSEET I KOLDING

Med til WENRs sekretariatsfunktion hører registrering, indsamling og publicering af en meget stor del af den europæiske sygeplejeforskning. Dertil kommer publiceringen af abstracts og proceedings fra de åbne konferencer. Her drejer det sig om digre værker på flere hundrede sider. Fra dette års konference på Island er der kommet et bind med abstracts på 100 sider og et bind med proceedings på 455 sider.

Materialet har stor historisk værdi, når man vil se på udviklingen af sygeplejeforskningen i Europa, fremhæver WENRs tidligere sekretariatsleder Yrsa Andersen, som har medvirket til, at publikationer og kopier af andre vigtige papirer nu er havnet på sygeplejemuseet i Kolding.

''Det indgår naturligvis ikke i udstillingen, men vil være tilgængeligt for interesserede,'' siger hun og opfordrer til, at der bliver lavet en registrant over WENR-materialet.

TANKEVÆKKENDE OG INSPIRERENDE

"Et vindue, der åbner sig ud til verden.''

Sådan karakteriserer sundhedsplejerske og projektkoordinator Anne Brødsgaard WENR-konferencen på Island.

Det var første gang, hun var med, men ikke sidste:

''Fagligt er det både tankevækkende og inspirerende at være i internationalt selskab. Det giver meget, det være sig metodemæssigt, indholdsmæssigt eller måske landemæssigt. Selv om vi allesammen er uddannede sygeplejersker, er der jo forskel på vores sygepleje, selv her i Norden.''

Anne Brødsgaard, der er tilknyttet Hvidovre Hospital, var aktuel på konferencen med en poster om sundhedspleje til familier med for tidligt fødte børn.